DÜZCE`DE TARIMDA AĞUSTOS DOLU DOLU GEÇTİ

Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu, 2014 yılı Ağustos ayı içerisinde yapılan faaliyetleri açıkladı.

Düzce'de tarım ve hayvancılık alanında Ağustos ayı dolu dolu geçti. Bu anlamda Ağustos ayında bitkisel faaliyetler alanında bilgiler veren Kabaoğlu, "Amerikan Beyaz Kelebeği zararlısının 2. döl çıkışlarına karşı 60 köyde 13-30 Ağustos 2014 tarihleri arasında mücadele yapıldı. Mera ıslah Amenajman Projesi uygulamasına başlanılan Merkez İlçesi Yayakbaşı, Çilimli İlçesi Sarımeşe ile Gümüşova İlçesi Elmacık Köylerinde yapılacak çalışmalar için ihale yapılmıştır. İhaleyi alan firma Eylül ayında çalışmalarına başlayacak olup 45 gün süre ile mera alanlarında ihata, sundurma, otlatma parseli ve diri örtü temizliği işleri yapacaktır. İlimize ait buğday, arpa, dane mısır ve çeltik ürünlerinin ekili alan, şimdiye kadar hasat edilen alan, hasat edilen alanda gerçekleşen ortalama verim her hafta Bakanlığa gönderilmektedir.

Merkez ve İlçelerinde tabii afetlerden zarar gören ve borçlarının ertelemesi için müdürlüğümüze müracaat eden 123 çiftçinin borç erteleme talebi Hasar Tespit Komisyonunca uygun görülmüş ve icmaller Banka ve Tarım Kredi Kooperatiflerine gönderilmiştir. Çiftçi borçlarının ertelenmesi için 2014/6355 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı kapsamında İl genelinde başvurular alınmaya devam edilmiştir. Yine Merkez ve İlçelerinde 6-7 Haziran 2014 tarihlerinde meydana gelen sel ve heyelan afeti sebebiyle meydana gelen zararın köylerin toplam ekiliş alanlarına oranları hesaplanarak İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğüne bildirilmiştir" dedi.
 
638 HAYVANA KÜPE TAKILDI

Kabaoğlu Hayvancılık ve Su ürünleri faaliyetleri ile ilgili olarak ise "Hayvan hastalıkları tazminat desteği kapsamında 2 işletmeye toplam 39 bin 483 TL ödeme yapılmıştır. Hayvan pazarının açık olduğu günlerde hayvan pazarı içerisinde denetimler yapılmış ve herhangi bir olumsuz duruma rastlanılmamıştır. 638 adet büyükbaş hayvana kulak küpesi takılmıştır. İlimizde meydana gelen ve sağlık kuruluşlarına intikal eden 76 adet ısırık vakası için köpek ve kediler 10 gün müşahede altına alınmış ve müşahede sonucunda kuduz hastalığı yönünden olumsuz bir durum gözlenmemiştir. 45 adet Veteriner Sağlık Sertifikası ile bin 260 ton hayvan maddesi ihracatı yapılmıştır. İlimizden diğer illere Veteriner Sağlık Raporu ile 264 büyükbaş, 91 arı, 143 küçükbaş ve 3 milyon 326 bin 198 adet kanatlı sevki yapılmıştır. İlimizden diğer illere 154 bin adet yumurta, 2 bin 246 kg sığır eti sevki gerçekleşmiştir. İlimizde mevcut 3 kesimhanede kesimi gerçekleştirilen 746 adet büyükbaş hayvanın kesim öncesi ve kesim sonrası muayeneleri yapılarak 155 bin 583 kg etin tüketime sunulması sağlanmıştır. Bakanlığımız koordinatörlüğünde yürütülen Halk Elinde Hayvan Islahı Ülkesel Projesi kapsamında yürütülmekte olan Anadolu Mandasının Halk Elinde Islahı projesi için 2014 yılı proje yürütme kurulu toplantısı Düzce, Balıkesir, İstanbul İl Müdürlükleri ve proje paydaşlarının katılımı ile Düzce'de yapıldı" dedi.

SU ÜRÜNLERİNE DENİTM

Kabaoğlu, 5 su ürünleri satış yeri, 6 su ürünleri üretim yeri olmak üzere 11 adet su ürünleri denetimi gerçekleştirildiğini belirterek "Nitrat izleme programı kapsamında 10 adet yüzey suyu numunesi alınmıştır. 55 kişiye Amatör Balıkçı Belgesi ve 8 kişiye gerçek kişi Balıkçı Ruhsat Tezkeresi verilmiştir. Kum midyesi av sahasında olan iki istasyondan 2 adet kum midyesi ve 2 adet deniz suyu numunesi alınmıştır" dedi.

281 DENETİM

Kabaoğlu Gıda ve Yem Faaliyetleri ile ilgili "Ağustos ayı içerisinde il genelinde faaliyet gösteren; gıda üretim, satış ve toplu tüketim işyerlerinde 268 yem satışı yapan işyerlerinde 13 olmak üzere toplam 281 adet denetim yapılmıştır. Yapılan bu denetimler sonucu 3 firmaya hijyen esaslarına aykırılıktan toplam 15 bin 862 TL. idari para cezası uygulanmıştır. Alo Gıda 174 hattına gelen 11 şikayet incelenmiş olup, herhangi bir olumsuzluğa rastlanmamıştır. Gıda İhracatı için 178 ve izleme 14 olmak üzere toplam 192 adet numune alınmıştır. İhracat amaçlı tüm numuneler uygun çıkmıştır. Diğer numunelerden 2 adetinin sonucu gelmemiş olup olumsuz çıkan 4 adet sonuç ile ilgili yasal işlemler devam etmektedir. Gıda İşyerlerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik gereği başvuran gıda iş yerlerinden 18 'ine işletme kayıt belgesi verilmiştir" dedi.

KALKINMAYA DESTEK

Kırsal Kalkınma ve Altyapı Faaliyetleri ile ilgili olarak Kabaoğlu, "8.Etap Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında hibe sözleşmesi imzalanan ve Cumayeri ilçesinde faaliyet gösteren Karter Gıda San. ve Tic. Ltd. Şti yatırımını bitirerek faaliyetine başlamıştır. Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklemesi Kapsamında 582 hak sahibine makine ekipmanları teslim edilmiş olup, 644 hak sahibiyle de uygulama sözleşmesi için onay verilmiştir. Hibe Desteği kapsamında Makine Ekipman Desteklemeleri için 398 bin TL'lik ek bütçe sağlanarak, Akçakoca, Yığılca, Cumayeri, Gümüşova, Kaynaşlı, Cumayeri, Çilimli ve Merkez ilçelerinde ek listede yer alan 259 hak sahibinden 197' si ile hibe sözleşmeleri imzalanmıştır. Ağustos ayında gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında, 27 adet arazi satışı, 1 adet ifraz, 6 adet vasıf değişikliği ve 2 adet tarımsal amaçlı yapı izinlendirilmesi işlemi sonuçlandırılmıştır.

Her hafta Perşembe günleri hayvan pazarı ve sebze pazarı dolaşılarak ürünlerin fiyatları alınıp enflasyon verilerine altlık teşkil etmesi bakımından İstatistiki Bilgi Sistemi veri girişi yapılmıştır. 2014 yılı staj başvuruları kapsamında 16 öğrencimizin stajları tamamlanmış olup, staj evrakları okullarına gönderilmiştir. 2011-2012 yıllarında kurumumuzda staj yapan öğrencilere ücret ödemesi imkanı getirilerek, bu kapsamda ücretten yararlanacak öğrenci listeleri düzenlenmiştir. Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerine Destekleme Ödemesi Yapılması Hakkında 2014 yılı Tebliği kapsamında İlimiz Merkez ve İlçelerinden toplam 395 işletme için destekleme başvurusu alınmıştır. 22 Ağustos 2014 tarihinde Tarımsal Yayım ve Danışmanlık İl Teknik Komitesi 2014 Yılı 2. Olağan Toplantısı düzenlenmiştir.

Toplantıda ilimizde 2013 yılı ve 2014 yılı desteklemeleri kapsamında yapılan çalışmalar ve 2014 yılı destekleme başvuruları, İlimizde tarımsal yayım ve danışmanlık hizmetlerinin etkinliğini arttırmak için yapılacak çalışmalar görüşülmüştür. MOSİS (Maliyet Otomasyon Sistemi) Fındık ürününe ait Merkez İlçe de 4 adet, Akçakoca 5 adet, Cumayeri 2 adet, Çilimli 2 adet, Gölyaka 2 adet olmak üzere çiftçi anketleri 10 yıllık tesis dönemi ve 2013 yılı üretim dönemlerini kapsayan maliyetler sisteme kaydedilmiştir" dedi.

 

İHA
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.