DÜNYAYI BEKLEYEN ENERJİ VE GIDA SAVAŞIDIR

Adana'nın sığ tartışmaların dışında önemli ve geleceğini ilgilendiren çok önemli konuları var. Mesela geçmiş yıllarda herhangi bir bilimsel yönteme dayandırılmadan gelişi güzel yönetilen imar yolculuğu ileriye dönük büyük sorunlar biriktirdi.

Bu minvalde kendisi ziraat mühendisi olan Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü'nün de alanına giren başlıca sorun verimli tarım arazilerinin imara açılması ve işgal edilmesi. Meseleye biraz daha geniş perspektifiten baktığımızda dünyayı bekliyen iki büyük savaş enerji ve gıdadır.
 
Bilimadamları bu büyük gerçeği tartışırken, enerji, su ve besin kaynakları konusunda global uyarılarda bulunurken, Çukurova'nın bereketli toprakları, Türkiye'nin tarımsal üretimde lokomotifi olan Adana da bu gerçeğin dışında kalamaz.
 
Çarpık kentleşme kentlilik ile ilgili bir sorun olduğu kadar insanlık açısından da felaketi yaklaştıran tehlikeli unsurlar barındırır. Bu tehlikenin en büyük tetikçisi de anayasal güvence altında bulunan tarım arazilerinin imara açılması ve yok edilmesidir.
 
Modern dünyada şehirleşme sadece yapılaşma ile ölçülmez. Tarım arazileri ile yeşil alanlarını koruyarak büyüyen ve çağın gereksinimlerine uygun olarak yapılaşmaya açılması ciddi kriterlerdir. Bu konuda bir istatistik bilgisine ulaşmaya çalışıyorum ancak sağlıklı kaynak bulmak zor. Vicdanlı bir kaç insan dışında bu konuları takip eden yok Adana'da.
 
SÖZLÜ DÖNEMİNDE DEĞİŞİR Mİ?
 
Şimdi önümüzde yeni bir 5 yıllık dönem var. Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü bir ziraat mühendisi. Bu konudaki kalifikasyonunu göğsünü gererek açıkça ifade ediyor. Adana ziraat mühendisi olan yani toprağı ve üretimi bilen bir belediye başkanına sahip.
 
Sözlü'nün bu konuda gerekli donanıma sahip olan bir belediye başkanı olması verimli arazilerin üretimden koprarılarak yapılaşmaya açılması konusunda hassasiyet sahibi olmasını doğru orantı olarak karşımıza koyuyor. Adana'nın imar anayasası tarım arazilerini temele alan bir muhteviyata sahip olmalı. Bunu da en iyi ziraat mühendisleri bilir.
 
Kuzey'e büyüyen Adana, bu seyriyle akıllı bir tercihte bulunsa da geride kalan güney Adana temel şehircilik uygulamalarından dahi yoksun halde bıraktı, tarihi, kültürel ve coğrafik mirasını. Güney'deki en büyük hazine ise tarım arzileri.
 
Dip not olarak; Azim Öztürk'ün başlattığı kentsel dönüşüm metodu güneydeki portakal bahçelerini doğrudan hedef alıyordu. Yeni dönemde Zeydan Karalar yerinde dönüşüm modeliyle güneyi getttolaşmadan kurtarmayı hedefliyor. Henüz tartışacağımız bir proje yok ortada. Bu yüzden üzerine konuşamıyoruz.
 
Kentin bu büyük sorunu Büyükşehir Belediyesi'nin ilkesel duruşuyla örtüşüyor. Sayın Sözlü bir ziraat mühendisi olarak Ziraat Mühendisleri Odası ve diğer meslek odalarındaki bilim adamları ile istişare içerisinde bir anayasa hazırlamalı ve verimli araziler üretim dışına çıkarılmasının önü alınmalı.
 
Bir inşaat mühendisi belediye başkanına oranla toprakla, tarımla, hayvancılıkla şahsi hayatında da iç içe olan bir ziraat mühendisi belediye başkanı Adana'nın yeni dönemde bu konuda kazanımı olabilir. Bu minvalde Hüseyin Sözlü'ye sadece Adana için değil, evrensel geçerliliği olan bir sorumluluk düşüyor.

Adana Medya
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.