Doğal yaşam iksiri olarak adlandırılan 'kefir' ile ilgili çeşitli araştırmalar yapan Prof.Dr. Zeynep Banu Seydim ve Yrd.Doç.Dr. Tuğba Kök Taş arge çalışmalarıyla kefir ve kuru kefir mayası üretirken aynı zamanda ihracatta yapıyorlar.
2010 yılında Isparta Göller Bölgesi Teknokent bünyesinde akademisyen öğretim üyeleri Prof.Dr. Zeynep Banu Seydim ve Yrd.Doç.Dr. Tuğba Kök Taş tarafından kurulan Danem Süt Ürünleri, endüstriyel uygulama projeleriyle Türkiye'de ve Dünyada ilk kez pazarda yer alan doğal kuru kefir mayası üretimine başlayarak geçmişten gelen mucizeyi modern teknoloji ile buluşturarak sağlıklı ürünler üretiyorlar. Danem Süt Ürünleri'nden Sayın Yunus Emre Akoğlan ile yaptığımız röportajı sizlere sunuyoruz...
Danem Süt Ürünleri firmasının kuruluş sürecini bizlerle paylaşır mısınız? Bu firmayı kurma fikri nasıl gelişti?
Danem Süt ve Süt Ürünleri, 2010 yılında Isparta Göller Bölgesi Teknokent bünyesinde akademisyen öğretim üyeleri olan Prof.Dr. Zeynep Banu Seydim ve Yrd.Doç.Dr. Tuğba Kök Taş tarafından kurulmuştur. 2010-2011 yılları arasında KOSGEB Ar-Ge İnovasyon projesini bir yıl içerisinde başarıyla tamamlamıştır. 2012-2014 yılında KOSGEB Endüstriyel Uygulama projesini de başarıyla tamamlamıştır. Ar-Ge inovasyon projesi ile Dünyada ve Ülkemizde ilk kez endüstriyel anlamda kefir mayasının üretimi ile ilgili 1 adet faydalı model ve 3 adet patent belgesi almıştır. Beş farklı ürün için marka tescil belgeleri firma adına kazandırılmıştır. 2012 yılında endüstriyel uygulama projesiyle dünyada ve Türkiye'de ve dünyada ilk kez pazarda yer alan doğal kuru kefir mayası üretimine başlanmıştır. Firma yapılan bilimsel çalışmaların ve üretilen ürünlerin topluma kazandırılmasının bir borç olması sebebiyle endüstriyel boyuta taşınması gerekliliğiyle kurulmuştur.
Firmanızın ürettiği ürünler nelerdir? Ürünlerinizden biraz bahseder misiniz?
Firmamıza ait yedi çeşit ürün bulunmakta ve tüm ürünlerimizin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan da üretim izinleri alınmıştır. Tüm ürünlerimiz üretimi en doğal ve en hijyenik koşullarda yapılmaktadır.
Büyüdanem Doğal Kefir Mayası; evde doğal kefiri kendiniz üretebilmeniz için kullanabilecek bir kefir mayasıdır. Cam şişelerde steril su içinde 3 gr kefir mayası olarak satışı yapılmaktadır. Çünkü raf ömrü kısadır. Ürünümüz çok kullanımlıktır. Uygun koşullarda saklanırsa sürekli kullanılabilir. Mayalar büyüdükçe daha fazla miktarda kefir mayalanabilir. Bakanlık tarafından izinleri alınmış ve günlük kontrolleri de yapılmaktadır.
Endanem-Doğal Kuru Kefir Mayası; Büyüdanem doğal kefir mayasıyla aynı mikroorganizma içeriğine sahiptir. Büyüdanem steril su içerisinde 14 gün raf ömrü vardır. 14 günden sonra içindeki bakteriler büyük oranda azalır çünkü bu bakteriler sudan değil sütten beslenirler. Bu sebeple doğal kuru kefir mayamız patentli teknolojimizle hiçbir katkı ve koruyucu eklemeden tamamen doğal şartlarda hazırlanmaktadır ve bu sayede 5 ay boyunca ilk günkü bakteri ve probiyotik sayısını korumaktadır.
Sevdanem Doğal Kuru Kefir Mayası; tek üretimlik doğal kefir mayasıdır; dane içermez, 1 kerelik kefir üretimi yapılır. Dane bakımı olmadığı için üretimi daha kolaydır. İçerdiği faydalı bakterilerin hepsi doğaldır tüketimi çok faydalıdır; üretilecek kefirin sadece 1ml sinde yaklaşık 1 milyar faydalı çok çeşitli laktik asit bakterisi, 1 milyon adet faydalı maya, 1milyon adet en faydalı probiyotiklerden olan Lactobacillus acidophilus ve Bifidobacterium bifidum doğal olarak bulunur. Kefir firmalarının genellikle üretiminde kullandığı yurtdışı firmaları tarafından üretilen ticari kefir kültüründen çok farklıdır. Bu faydalı bakterilerin hepsi doğaldır tüketimi çok faydalıdır; kefir firmalarının genellikle üretiminde kullandığı yurtdışı firmaları tarafından üretilen ticari kefir kültüründen çok farklıdır. Ticari kefir kültürleri yukarıda bahsedilen faydalı bakterileri çok daha düşük seviyelerde ve kısıtlı türlerde içerir.
Doğal Probiyotik Yoğurt Mayası; kuru doğal probiyotik özellikli yoğurt mayasıdır, GDO içermez yani transgenik olarak üretilmemektedir. Hiçbir katkı maddesi içermeyen, yabancı menşeili değildir; tamamen ülkemize özgü ve damak zevkimize uygun yoğurt bakterilerini içermektedir. Probiyotik özelliği çok çeşitli ve yüksek sayıdadır. Ülkemizde ve dünyada hem doğal ve faydalı birçok bileşeni içeren hem de lezzet bileşenlerini oluşturabilen tek yoğurt mayasıdır.
Ayrıca Doğal Kuru Kefir Mayası ve Doğal Probiyotik Yoğurt Mayasını inek sütüne alerjisi olan kişilere özel olarak Keçi sütü temelli olarak da üretimine başlamış bulunmaktayız.
Kefir içeceği; doğal daneler kullanılarak üretilen kefirdir. İçerisinde yüzlerce çeşit bakteri ve onlarca çeşit maya bulunmaktadır. Kefire özgü bazı bakterilerin varlığı sebebiyle çok nefis tat ve aromaya sahiptir. Pazarda 1 Litre ve 250 ml’lik cam şişe ambalajlarında tüm doğallıyla satışa sunulmaktadır.
Fabrikanıza ham madde ihtiyaçlarınızı ve sütü nereden sağlıyorsunuz? Günlük üretim kapasiteniz ne kadar?
Ham madde olarak sadece süt alıyoruz. Sütü Isparta Süt Birliği'nden temin ediyoruz. Günlük maya üretim kapasitemiz 5000 adet/kutu’dur. Günlük kefir içeceği üretim kapasitemiz ise 3000 adet/litredir.
Kefirin faydaları nelerdir? Tüketiciler neden kefiri tercih etmeliler?
Bilimsel araştırmalar sonucunda gerçek kefir mayasından yapılan kefirin probiyotik özellikleri ve sağlık üzerine olumlu etkileri belirlenmiştir. Kefir doğal probiyotikler bakımından da en zengin gıdadır. Probiyotikler, mide ve bağırsak sağlığını olumlu destekler. Çünkü gerçek kefirin sadece 1 mililitresinde 1 milyar faydalı laktik asit bakterisi, 1 milyon maya ve asetik asit bakterileri bulunur. Günde yaklaşık 250 ml yani bir bardak kefir içerseniz, bu miktarların 250 katını almış olacaksınız; sindirim sisteminiz için çok faydalı olan bu mikroorganizmalar özellikle midenizde, ince ve kalın bağırsaklarınızda sağlığa zararlı mikropları yokeder. Kalın bağırsakta iyi bakterilerin çoğalmasını teşvik edebilecek şekilde sağlıklı ve dengeli beslenirsek, probiyotikler bu ortamda zenginleşir ve sağlığımızı da olumlu etkileyebilirler.
Doğal kefir danelerinden elde edilen kefirde de probiyotiklerin tamamen doğal olmasından gelen gücü bu kötü mikroplarla baş edebilmesini sağlamaktadır. Ayrıca kefir düzenli tüketilen doğal ve gerçek kefir savunma sistemindeki hücrelerimizi olumlu etkilemekte ve bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Böylece hastalıklara karşı direncimiz artmaktadır. Çocuklarımız ve yaşlılarımızın bağışıklık sistemlerinin güçlenmesi bakımından kefir tüketimi önemli olacaktır. Kefirin, antikanserojenik özelliğinin varlığı güncel yayınlarla bildirilmekte ve özellikle düzenli tüketiminin içerdiği biyoaktif bileşenlerden dolayı kansere karşı olumlu sonuçlar verdiği pek çok araştırma bulgularında da bahsedilmektedir. İçerdiği süt şekeri laktozu sindiremediğinden dolayı süt tüketemeyen bireyler kefiri tüketebilirler. Çünkü, kefirde mayalanma sürecinde laktozun önemli kısmı parçalanmıştır ve ince bağırsakta sindiriminde sıkıntı olmaz. Doğal kefir içildiğinde özellikle karbondioksit içeriğinden dolayı ferahlatıcı etkisi bulunur; rahatlatır, ferahlatır. İçerdiği omega 9 yağ asitleri beyin hücrelerinin yapıtaşlarında yer alır. Ayrıca içerdiği vitamin ve mineraller enerji metabolizmasında zindelik ve konsantrasyon sağlama bakımından bakımından da oldukça önemlidir. Yani, kefir bir mucizedir.
Türk Patent Enstitüsü tarafından onaylanan 3 adet Patent ve 1 adet Faydalı Model tasarımıyla desteklenmiş ve “Göller Bölgesi Teknokent” alanında bilim ve teknoloji temelli ilk gıda şirketi olmanızı neye borçlu olduğunuzu düşünüyorsunuz?
Firmaya ait faydalı model ve patent belgelerimizin olması sağlam bilimsel temelli çalışmalar ışığında olmamız sebebiyledir. Göller bölgesinde ilk gıda firmasıyız, çünkü firma kurucularından Prof.Dr. Zeynep Banu Seydim çalışmalarına 2001 yılında başlamıştır ve halen devam etmektedir. Pek çok Ar-Ge çalışmasına da imza atmıştır.
Kurucu ortaklar olarak markanız ve firmanız adına şu an ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz? Hedefleriniz nelerdir?
Biz bir Ar-Ge firmasıyız ve firma kendi adına sürekli yeni ürün geliştirmeye devam etmektedir. Dünyada starter kültür üretimi sağlayan sınırlı sayıda firma bulunmaktadır. Türkiye’de ise doğal ve transgenik mikroorganizma içermeyen maya üretimi yapan tek firma olarak bu önemli görevi Ar-Ge çalışmalarıyla üstlenmiş bulunmaktayız. Firmanın en önemli hedefi güvenilir, katkısız ve doğal ürün üretmek ve toplum sağlığına katkı sağlamaktır.
Başta kefir olmak üzere diğer süt ve süt ürünlerinin Türkiye’deki ve Avrupa’daki pazarı hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Kefir çok sağlıklı bir fermente süt ürünüdür. Dünya pazarı kefir ürünün önemini anlamakta ve hızla pazarda yer almaktadır. Türkiye’de 1980’li yılların ortasında ilk kez kısa bir süre ambalajlı kefir üretimi yapılmıştır ve 2005 yılından itibaren de çeşitli markalarla pazar artışı devam etmektedir. Özellikle marka çeşitliliğinin son bir yıl içerisinde arttığı gözlemlenmektedir. Fakat Dünya'da ve Türkiye’de kefir içeceği maalesef starter kültür kullanılarak üretilmekte ve bu da gerçek kefir mikroorganizma içeriğini yansıtmamaktadır. Firmamızın ürünleri çeşitli marketlerde satılmaya başlanmış olup önümüzdeki günlerde daha da yaygınlaşarak farklı lokasyonlara da ulaşacaktır.
Röportaj : Hayal Senem Sayan