DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ: İŞLENMİŞ ETLER KANSEROJEN

Dünya Sağlık Örgütü işlenmiş etleri kanserojen olarak tanımladı. Sucuk, jambon, pastırma gibi işlenmiş etler, sigara ve asbest kadar tehlikeli.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), işlenmiş et tüketimiyle ilgili sağlık riski uyarısı yaptı. Örgüt, işlenmiş et yemenin insanlarda bağırsak kanserine yakalanma ihtimalini arttırdığını resmen açıkladı. Salam, sosis, sucuk, jambon, pastırma gibi yiyecekleri "1. sınıf kanser riski oluşturan ürünler" listesine taşıyan örgüt, söz konusu ürünlerin kanserle bağlantısı olduğunun yeterli kanıtına ulaştıklarını açıkladı.

BENZİN DUMANI VE SİGARA İLE AYNI SINIFTA

1. sınıf kanser riski oluşturan ürünler arasında sigara, asbest ve benzin dumanı gibi ürünler bulunuyor.

KANSER RİSKİ

Sucuk, salam ve sosis gibi işlenmiş et ürünleri bağırsak ve pankreas kanseri riskini arttırıyor. Nedeni içeriğindeki koruyucu maddeler. Sodyum nitrit ve sodyum nitrat işlenmiş etlere renk veriyor, raf ömrünü uzatıyor. Sadece işlenmiş etlerde değil hazır ve paketlenmiş gıdaların çoğunda kullanılıyor.

KİŞİ BAŞI, HAFTADA 500 GRAM

Dünya kanser araştırmaları fonu, sadece işlenmiş etlerin değil kırmızı et tüketiminin de kişi başına haftada 500 gramı aşmaması gerektiğini tavsiye ediyor.

HER GÜN 50 GRAM İŞLENMİŞ ET YİYEN...

Araştırmacılar, farklı ülkelerdeki et tüketiminin karşılaştırıldığı raporda, her gün 50 gram işlenmiş et yiyen kişilerde kalın bağırsak kanseri riskinin yüzde 18 oranında arttığını ortaya koydu.

TÜKETİLEN ET MİKTARI ARTTIKÇA RİSK ARTIYOR

Raporla ilgili açıklama yapan, IARC'den Uzman Doktor Kurt Straif, kırmızı et tüketiminin kalın bağırsak kanserini doğrudan tetiklemesi riskinin az olduğunu ancak tüketilen et miktarı arttıkça kansere yakalanma riskinin yükseldiğine dikkati çekti.

10 ÜLKEDEN, 22 UZMAN

Rapor 10 ülkeden 22 uzman tarafından 800'den fazla akademik çalışma incelenerek hazırlandı.

İNGİLİZ GAZETESİ RAPORU SIZDIRMIŞTI

İngiliz gazetesi Daily Mail gazetesi Dünya Sağlık Örgütü'nün Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı'nın bugün yayınlayacağı raporu günler öncesinden sızdırmıştı. Açıklama et ve hazır gıda sektöründe şok dalgası yaratacak.

TÜKETENLERDE KANSER RİSKİ DAHA YÜKSEK

İngiltere Ulusal Sağlık Hizmeti sitesinde de kırmızı ve işlenmiş et tüketmekle bağırsak kanseri arasında muhtemelen bağlantı olduğuna dair uyarı yer alıyor. Uyarıda, "Bu tür etleri çok fazla tüketen insanların daha az tüketenlere göre bağırsak kanserine yakalanma riski daha yüksek" ifadesi yer almıştı.

Haberler.com
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.