Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü ev sahipliğinde düzenlenen FABA 2014-Uluslararası Balıkçılık ve Akuatik Bilimler Sempozyumu'na 48 ülkeden 600'ü aşkın bilim insanı katıldı.
Açılış oturumunda konuşan Balkan Çevre Koruma Birliği Başkanı Prof. Dr. Fokion Vosniakos, Avrupa'daki balık türlerinin yüzde 88'inin çok fazla avlanma nedeniyle artık kendini yenileyemediğini söyledi.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Osman Turan Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen sempozyumun açılış oturumuna Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, protokol üyeleri, çeşitli ülkelerden bilim adamları katıldı. Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. İlhan Aydın'ın 'hoşgeldiniz' konuşmasının ardından söz alan Balkan Çevre Koruma Birliği Başkanı Prof.Dr. Fokion Vosniakos, insan soyunun artık ne yarattığının değil, sürdürülebilir şekilde neleri koruduğunun önemli olduğunu belirterek, 'Balık türlerinin yüzde 28'i aşırı avlanma, yüzde 52'si ise maksimum avlanma sınırına ulaşmış durumda. Avrupa'daki balık türlerinin yüzde 88'i çok fazla avlanma nedeniyle kendini yenileyemiyor. Yasadışı ve düzensiz avlanma en büyük sorunumuz. Bu nedenle bu tür toplantıları çok önemsiyoruzö dedi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Balıkçılık ve Su ürünleri Genel Müdürü Durali Koçak ise, çevre kirliliği, stoklardaki azlık, türlerin yok olması gibi sorunlarla karşı karşıya olduğumuzun altını çizerek şunları söyledi 'Mevcut üretimin devamının sağlanması ya da hiç olmazsa stoklardaki tükenişin engellenmesi bile bir başarıdır. Su ürünlerindeki artan talebin daha çok yetiştiricilik yoluyla sağlanabileceği, gelecekte su ürünleri yetiştiriciliğinin artacağı hepimizin malumudur. Ama yetiştiriciliğin en büyük hammaddesini oluşturan yem hammaddesi de yine doğada yakalanan balıklardan elde edilmektedir. Kaynaklardan yararlanırken koruma önlemleri mutlaka alınmalıdır. Balıkçılar, tüketiciler ve bilim insanları, kayakların çeşitliliğinin devamında ve sürdürülebilir işletmesinden sorumludur.
Trabzon'daki balıkçılık faaliyetleri hakkında katılımcı bilim adamlarına bilgi veren Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ise, 'Su ürünleri üretim değerleri yıllar itibariyle 600-700 bin ton arasında değişim gösteren ülkemizde, Karadeniz su ürünlerinin yarısından fazlasının üretildiği bir denizdir. Karadeniz içerisindeki yerleşimlere bakıldığında Trabzon en önemli konumda bulunan illerden biridir. Trabzon'a kayıtlı 1091 ruhsatlı balıkçı teknesi var. Bu teknelerde çalışan 5 bin 19 kişi bulunuyor. Ayrıca, 4 bin 21 amatör balıkçı var. Hammaddesi hamsi olan 12 soğuk hava ve işleme, 1 de balık unu fabrikası bulunuyor. 2013 yılı değerlerine bakıldığında işlenmiş hayvansal kullanımı için 4461 ton yem katkılı balık unu ve yağı, insan tüketimi için 601 ton işlenmiş balık yağı ve 710 ton işlenmiş balık unu çoğunluğu AB ülkeleri olmak üzere birçok bölgeye ihraç edilmiştir. Yetiştiricilik sektörü son 12 yıl içinde ilimizde ve bölgemizde büyük artış göstermektedir. Bu doğrultuda denizlerde kafes balıkçılığı için yatırımlar artmaktadır. İlimizde iç sularda 77 alabalık tesisi bulunmaktadır. 10 tane kafes işletmesi de denizde faaliyet göstermektedir. Trabzon'da yetiştiricilik işletmelerinin kapasitesi yaklaşık 15 bin tondur. Bu sektörün de istihdama önemli bir katkısı vardırö diye konuştu.
Sempozyumun açılış oturumu toplu fotoğraf çekimiyle son buldu. İki gün sürecek olan ve ana teması 'Deniz ve iç sularda biyoçeşitliliğin balıkçıl ve sucul ekosistemle etkileşimi' olan sempozyumda çeşitli ülkelerden bilim insanları bildirilerini sunacam, tartışma oturumları yapılacak.
Son Dakika