Bursa'nın Yenişehir ilçesinde çerezlik ayçiçeği hasadı başladı.
Kadın-çocuk bütün köylüler aile boyu çalışıp sopalarla vura vura çekirdikleri kafalarından ayırıyor.
Geçimini kuru tarım ile sağlayan Karaamca köyünde bu aralar tatlı bir telaş yaşanıyor. Yenişehir'in kırsal mahallelerinden olan Karaamcalı çiftçiler çerezlik ayçiçeği hasadına başladı. Ayçiçeği üreticisi Mustafa Sarı, "Suyumuz olmadığı için sadece yağmur suyu ile beslenen ayçiçeğimiz ovadaki mahsullere nazaran daha kaliteli. Bizim köyümüzde çerezlik ve yağlık ayçiçeği ekimi yapılıyor. Halk geçimini bundan sağlıyor. Şu an ürünlerimiz çok iyi, inşallah fiyatı da iyi olur" dedi.
Çerezlik ayçiçeği hasadının iki türlü yapıldığını belirten Sarı, "Makine ile ve insan gücü ile hasat yapılıyor. İnsan gücü biraz zor, ancak çekirdeklik de daha sağlıklı oluyor" diye konuştu.
Bahtiyar Sarı isimli kadın çiftçi ise, çekirdekler makineyle toplandığında çok fire verdiğini söyleyerek, "Bizler tek tek sopayla dövüp tanelerini ayırıyoruz. Bizim için zor oluyor, ama daha kaliteli oluyor. Ayçiçeği yıpranmıyor, ezilmiyor. Daha çok para ediyor. Zor olsa da teknolojiyi kullanmıyoruz. Bizim gibi elle hasat eden üreticiler ile imece usulü çalışıyor. Sopalarla dövdüğümüz çekirdek kafalarından taneler daha iyi ayrılıyor. Yorucu olmasına rağmen çocuklar bile rahatça yapabiliyor" dedi.
Yenişehir'de şu an tüccar çerezlik ayçiçeğini kalitesine göre 3,5- 5 TL arasında alıyor.
İHA