Et başta olmak üzere bazı gıda maddelerinde sıklıkla rastlanan 'Helal Gıda" terimini, domates ve salatalıkta da duymaya başladık.
Türkiye’de ilk kez helal sertifikası verilen domates Gölemezli’de yetiştirildi. Bu sertifika, “Domatesin de helali mi olur?” tartışması başlattı. Ziraat mühendisleri, sebze ve meyvenin haram ya da helalinin olmayacağını belirtti, bunun bir pazarlama stratejisi olduğunu dile getirdi.
Denizli Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sezgin Kutlu, jeotermal seracılık ile ilgili yaptığı açıklamada, Buldan, Pamukkale ve Sarayköy ilçelerinde yaklaşık 512 dekarlık bir alanda, jeotermal enerjiden yararlanılarak seracılık yapıldığını belirtti. Son yıllarda yapılan çalışmalar ve teşvikler sonucunda ileri teknolojide 590 dekar alanda teknolojik seraların kurulduğunu ve üretime geçildiğini belirten Kutlu, 115 dekar sera alanda ise erken ürüne yönelik üretim yapıldığını vurguladı.
TÜRKİYE’DE “HELAL SERTİFİKA” İLK İŞLETME DENİZLİLİ
Denizli’de seracılık ile ilgili değerlendirmelerinde ilginç bir gelişmeyi de paylaşan Kutlu, Türkiye’de ilk kez Gölemezli’de üretilen domatesin “helal sertifikası” aldığını açıkladı. Türkiye genelinde daha önce de bir çok kez başvurusunun yapıldığı, ancak helal sertifikası verilmediği bilinen domatesin Denizli’de sertifikalandırılması yeni bir tartışmayı da beraberinde getirdi.
DOMATESİN HELALİHARAMI OLUR MU?
Domateste helal tartışmalarına ziraat mühendisleri de katıldı. Ziraat Mühendisleri Odası Denizli Şubesi 2. Başkanı Gülhan Saruhan, sebze ve meyvenin helalinin ya da haramının olmayacağını söyledi.
Helal sertifikasının et ve et ürünlerinde uygulanan bir sistem olduğunu belirten Saruhan, sebze ve meyvede gündeme gelmesinin ise tamamen kolay pazarlama yöntemi olduğunu ifade etti.
Saruhan, “Sebze ve meyvede helal kavramı olmaz. İhracatta uygulanan, özellikle bazı ülkelerin aradığı helal patent olarak adlandırılan bir uygulama var. Ancak bunun sebze ve meyvede devreye sokulmasını yalnızca bir pazarlama stratejisi olarak görüyoruz” dedi.
Denizli Haber