DOMATESİ KURUTUP AVRUPA`YA SATIYORLAR

Türkiye'nin önde gelen domates üretim merkezlerinden Turgutlu'da geçmişte büyük bölümü salça olarak değerlendirilen domatesler son yıllarda Avrupa'dan gelen talep nedeniyle kurutularak satılmaya başlandı. Katma değerin ikiye katlanmasından memnun olan üretici, yatırımcıya ürün işleme tesisi kurma çağrısında bulunuyor.

Uzun yıllardır tarım ürünlerini sulamakta zorluk çeken mahalle sakinleri yapılan bu çalışmayla birlikte tarlalarını daha rahat sulama imkanına kavuştu.

"TARIM ÜRÜNLERİMİZİ VE AĞAÇLARIMIZI RAHATÇA SULAYABİLİYORUZ"

Orhaniye Mahalle Muhtarı Cem Dinç, Büyükşehir Belediyesine Mahallede yaptığı çalışmalar nedeniyle teşekkür ederek"Yaklaşık 15 yıldır kanallar akmıyor ve 15 yıldır sulanamayan ağaçlar bulunuyordu. Bunun üzerine Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığına verdiğimiz dilekçe ile hemen olumlu cevap aldık ve çalışma başlatıldı. Kanalların temizlenmesi ve tekrar faaliyete girmesiyle artık tarım ürünlerimiz ve ağaçlarımızı rahatlıkla sulayabiliyoruz emeği geçen tüm Belediye personeline teşekkür ederim" dedi. Dinç, mahalle sakinlerinin de bu çalışmalardan oldukça memnun olduklarını söyleyerek "İnsanlar 15 yıl öncesinde bu sularla geçimlerini sağlamışlar. Bu kadar yıl sonra aynı imkanı buldukları için herkes çok mutlu ve Belediyeye takdirlerini sunuyorlar" diye konuştu.

Turgutlu'da yaklaşık 10 bin dönüm arazide verimli geçen bir domates hasadının ardından kurutma işlemi devam ediyor. Tarlalardan toplandıktan sonra bıçakla iki parçaya ayrılan domatesler, talebe göre tuzlanarak ya da kükürt serpilerek beyaz örtülerin üzerine seriliyor. İlçede kurutmanın yapıldığı düz araziler yılın bu döneminde adeta beyaz ve kırmızıya bürünüyor. Güneşin altında yaklaşık 5 günde kuruyan domatesler, çuvallara toplanarak ihracatçı firmalara gönderiliyor.

Normalde kilogramı ortalama 30 kuruştan satılan yaş domates, bıçakla ikiye bölündükten sonra ihracat yapılan ülkenin talebine göre kükürtlenerek ya da tuzlanarak 3-5 gün güneşte bekletiliyor. Yaklaşık 12 kilogram yaş domatesten elde edilen 1 kilogram kuru domates, ortalama 2-3 avrodan Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor.

Turgutlu Ziraat Odası Başkanı Abdullah Şenol yaptığı açıklamada ilçede yıllık ortalama 5 bin ton kuru domates üretildiğini ve tamamının Avrupa ülkelerine gönderildiğini, özellikle İtalya, Fransa, Almanya, Avusturya ve İngiltere'den yoğun talep aldıklarını belirtti.

12 kilogram domatesten 1 kilogram kurutulmuş domates elde edildiğini, domatesin yaşının 30 kuruş, kurusunun ise 2 avrodan satılması nedeniyle üreticilerin kurutmayı tercih ettiğini anlatan Şenol, ilçeden gönderilen domatesin lezzetli olması nedeniyle tercih edildiğine işaret etti.

Şenol, şöyle konuştu:

"İtalya'da katıldığım bir tarım fuarında bizim gönderdiğimiz kurutulmuş domateslerin, zeytinyağı, kekik ve çeşitli soslarla garnitür olarak hazırlanmış halini tattım. Çok lezzetli olmuştu ve fiyatı da bizim ihraç ettiğimizin yaklaşık 9-10 katıydı. İlerleyen yıllarda hedefimiz garnitür üretebilen sanayi tesislerinin kurulmasını sağlamak. Bu ürünü işleyerek satarsak kazancımız katlanarak artacak. O zaman ihraç ettiğimizde kilogramının yaklaşık 15-20 avro arasında olacağını tahmin ediyoruz. Yatırımcılara da çağrıda bulunmak istiyorum. Bu konuda mutlaka yatırım yapılmalı."

"ÜRETİCİYE DEĞER VERİYORUZ"

Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Salih Tufan, Muğla İli genelinde üreticilerin karşılaştıkları sorunlara çözüm bulmak için özveriyle çalıştıklarını söyledi. Tufan; "Daire Başkanlığımıza bağlı ekipler Marmaris İlçesi Orhaniye Mahallesinde sürdürdüğü çalışmalar ile tarımsal sulama kanalını tekrar işler hale getirerek mahalle sakinlerinin hizmetine sundu. Orhaniye Mahallesi Muhtarımız Cem Dinç'e ekiplerimizin yaptığı çalışmalara verdiği destekten dolayı teşekkür ediyorum. Büyükşehir Belediyesi olarak üreticinin yanında olmaya devam edeceğiz." dedi.

Hürriyet
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.