Mersin'in Erdemli İlçesi'nde, turunçgil ve patlıcan üretiminde beyaz sinekle mücadelede kullanılan uğur böceği adı verilen avcı böcek 'Serangium Parcesetosum'un domates seralarında da kullanılması için deneme çalışmalarına başlandı.
Adana Biyolojik Mücadele Araştırma İstasyonu Müdürlüğünün, domatesteki beyaz sineğe karşı korumak için projeli çalışma yürütüyor. Proje kapsamında Erdemli İlçesi'nde bulunan Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü'nde kurulan örnek seralarda deneme çalışması yürütülüyor. Adana'da yetiştirilen avcı böcekler domates üretilen seralara bırakıldı.
2 yıl sürecek olan mücadele ile ilgili çalışma hakkında bilgi veren Adana Biyolojik Mücadele Araştırma İstasyonu Müdür Yardımcısı Mehmet Karacaoğlu, özellikle domates üretimine büyük zarar veren beyaz sineğe karşı biyolojik mücadele edilmesi için çaba harcadıklarını söyledi. Karacaoğlu, bu mücadele sayesinde üretim esnasında insan sağlığına zararlı kimyasal ilaç kullanılmayacağını aynı zamanda üretim maliyetinin azalacağını belirtti.
TURUNÇGİL VE PATLICANDA BAŞARILI OLUNDU
Başarılı olması halinde yurt genelinde uygulamaya geçilecek olan projeyi Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının desteklediğini, Erdemli Ziraat Odası'nın da maddi katkı sunduğunu kaydeden Karacaoğlu şöyle dedi:
"Avcı böceği, domateste beyaz sinek mücadelesinde Türkiye'de ilk kez kullanıyoruz. Daha önceki yıllarda turunçgillerde ve daha sonra serada patlıcanlarda uygulama yaparak başarılı olundu. Şimdi de domateste uygulamaya geçildi. Turunçgil ve patlıcanda ulaşılan başarıyı domateste de sağlarsak, üreticinin korkulu rüyası haline gelen beyaz sinek problemini bu şekilde çözülmüş olacak. Projede başarılı olunduğunda öyle sanıyorum ki, uğur böcekleri domateslere de uğur getirmiş olacak."
Son Dakika