DOMATES GÜVESİNE DİKKAT!

Halk arasında Tuta olarak bilinen Domates Güvesi, domatesin meyvelerini çürüterek yüzde 50 ile 100 arasında ürün kaybına neden olur.

Yılda 4 dönem larva geçiren Domates Güvesi, 4 dönem larva geçirdikten sonra 4. dönemde domatesleri çürüten zararlılardan biri.  Genellikle sıcak iklimlerde daha fazla görülen tür, sıcaklığın 15 derecenin altına düştüğü yerlerde bitkilere daha az zarar verir. Akdeniz bölgesindeki en önemli tarımsal zararlılardan biridir. Yumurtadan çıkan larva, bitkinin yaprak, gövde ve meyve kısmını kaplayarak ürünün cılız ve sağlıksız bir görünüm almasına neden olur. Bitkinin kök dışındaki bütün bölümlerini kaplayarak hastalanmasına neden olur.  Zarar şekli ise bitkide galeriler açarak gerçekleşir. Olgun domateslerini tamamen zarara uğratma potansiyeli olan Domates Güvesi, yüzde 50 ile 100 arasında ürün kaybına yol açarak pazar değerini düşürür. Bu zararlı, domatesin yanı sıra patates, patlıcan ve biberde de görülebilir.

NASIL MÜCADELE EDİLİR?

Öncelikle kültürel önlemler alınmalıdır. Fidelerin üzerinde zararlıların olmamasına dikkat edilmelidir. Seradaki giriş çıkışlar ve havalandırma açıklık kalmayacak şekilde tül ile kapatılmalıdır. Bulaşan yaprak ve meyveler tamamen üretim yapılan yerden çıkarılarak etrafında hastalık bulaşan bitkiler de sökülmelidir. Kimyasal mücadelede ergin çıkışın saptanması büyük önem taşır. Ardından üretime başlanır başlanmaz tarlada tuzaklar kurularak ergin çıkışı saptanır ve kontrol edilerek düzenli ilaçlama yapılır. Ergin çıkışının saptanması için haftada bir kontrol edilmeli ve duruma göre ilaçlama yapılmalıdır.

  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.