Uluslararası Hayvanları Koruma Fonu'nun (IFAW) yaptığı araştırmaya göre, uluslararası yasalarca korunmaya alınması gereken 33 bin hayvan ve ürün internette satışa sunuluyor. Bu yasadışı ticaretin toplam boyutu 11 milyar dolara ulaşıyor
Dünya genelinde nesli tükenen hayvanlar internette satılıyor. Yani canlı kaplanlar, ayılar, orangutanlar ve şempanzeler sadece birkaç tık uzakta.
Uluslararası Hayvanları Koruma Fonu (IFAW) tarafından 16 ülkede gerçekleştirilen araştırmaya göre, hayvan ürünleri ticareti inanılmaz boyutlara ulaşmış durumda. En fazla talep gören ürünlerin başında fildişi, kutup ayısı kürkü, kar leoparı dişi ve gergedan boynuzu geliyor. Öyle ki gergedan boynuzundan yapılan bir fincanın fiyatı 60 bin dolara ulaşabiliyor.
Uluslararası Hayvanları Koruma Fonu tarafından gerçekleştirilen araştırma, içlerinde Çin, Rusya, Ukrayna, Fransa, Almanya, İngiltere, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar gibi ülkelerin bulunduğu 16 ülkede, internet üzerinde gerçekleşen hayvan ürünleri ticaretini ortaya koyuyor. Araştırmaya göre, uluslararası yasalarca korunma altına alınması gereken 33 bin hayvan ve ürün internet ortamında satışa sunuluyor. Bu yasadışı ticaretin toplam boyutu 11 milyar dolara ulaşıyor.
The Guardian’a açıklama yapan IFAW Başkanı Azzedine Downes, “Siber ortamda yaşanan doğal yaşam katliamı, nesli tükenen hayvanlar üzerinde sessiz bir tehdit oluşturuyor. Katliamı gerçekleştirenler ise isimlerini saklamayı başarıyorlar” diyor. Doğal yaşam katliamının yılda 19 milyar dolara ulaştığı tahmin ediliyor. Uzmanlara göre, doğal yaşam katliamı; uyuşturucu, sahte ürün ve insan kaçakçılığının ardından, en fazla para kazandıran dördüncü yasadışı ticaret yöntemi. Nitekim, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, BM Güvenlik Konseyi’ne uyarıda bulunarak, doğal yaşam ticaretinin küresel güvenliğe yönelik tehdit oluşturduğunu söyledi.
Tuvalet eğitimi almış goriller
IFAW araştırması kapsamında 280 internet sitesinde 10 bin reklam tespit edilmiş. Bu reklamlar, nesli tükenen ve uluslararası yasalar doğrultusunda koruma altına alınması gereken hayvanlara odaklanıyor. İnternette canlı olduğu kadar ölü hayvan satışı da yapılıyor. Doğal yaşam ticaretine yönelik en fazla internet reklamı yapılan ülke Çin. Canlı hayvan satışında ise en fazla reklam Rusya ve Ukrayna’da. Rusya’da, orangutan ve şempanzelerin satış fiyatı 45 bin dolardan başlıyor. İnternette satışa çıkarılan hayvanlar arasında kaplanlar, leoparlar, jaguarlar ve hatta tuvalet eğitimi almış goriller var. Ukrayna’daki internet sitelerinde ise canlı timsahlar, siyah Asya ayıları satılıyor. Ortadoğu ülkelerinde satılan canlı hayvanlar arasında 18 bin dolara satılan çitalar dikkat çekiyor.
İlk sırada fildişi var
Reklamların üçte biri fildişi üzerine yapılıyor. Araştırmada şu yorumlar yapılıyor: “Her 15 dakikada bir, bir fil öldürülüyor. Doğal yaşam katliamı inanılmaz boyutlara ulaşmış durumda.” Çin’deki internet sitelerinde yer alan reklamların yüzde 80’ini fildişi ürünleri oluşturuyor. Örneğin fildişinden oyulmuş küçük bir heykel 65 bin dolardan satılabiliyor. Araştırmaya göre, Güney Afrika’da bu yıl bin 20 gergedan avlanmış. Bu, gergedan avında tüm zamanların en yüksek sayısı. Online açık atırma sitesi eBay, bu yasadışı ticarete yönelik önlem almış durumda. The Guardian’a açıklamada bulunan eBay Direktörü Wolfgang Weber, IFAW ve diğer organizasyonlardan aldıkları bilgiler doğrultusunda, nesli tükenen hayvanlara ait ürünlerin satışını engelleyen önlemler almaya başladılarını söylüyor.
Fildişinin ardından, dünya genelinde en fazla reklamı yapılan kategoriyi yüzde 26 ile sürüngenler oluşturuyor. Koleksiyonerlerin en fazla ilgilendiği hayvanlar ise kamlumbağalar ve kertenkeleler. Bazı kertenkele türlerinin satış fiyatı 8 bin euroya kadar çıkabiliyor. Reklamlardan en fazla pay alan üçüncü kategori ise yüzde 23 ile kuşlar. Yırtıcı kuşlardan, papağanlara kadar farklı türde kuşlar internet üzerinden yüksek fiyatlara satılıyor.
Dünya