DOĞAL, KALORİSİZ VE ZARARSIZ TATLANDIRICI : STEVİA BİTKİSİ

Son yıllarda doğal tatlandırıcı içeriğinin yanı sıra kalorisiz ve zararsız olmasıyla da diyabet hastalarının dahi rahatlıkla kullanabildiği mucizevi bitki stevia bitkisi gelecekte daha da fazla önem kazanacak.

STEVİA BİTKİSİ (ŞEKEROTU)                                                                                                                                                                            
Stevia Yetiştiriciliği 
 Stevia bitkisi anavatanı olan Brezilya, Arjantin, Paraguay’da yüzyıllardır yerliler tarafından kullanılıyor. Stevia, yapraklarındaki mucize keşfedildiğinden beri sadece Güney Amerika’da değil başta başta Amerika Birleşik Devletleri, Japonya, Fransa, İsviçre, Çin, Avustralya, Yeni Zelanda, Kore, Meksika, Arjantin ve Türkiye olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinde, 100’den fazla çeşit yiyecek ve içeceğin tatlandırılmasında son derece yaygın olarak ve güvenle kullanılmaktadır. 
 Stevia, yarı nemli subtropik bölgelerin bitkisi olup en iyi gelişmeyi yıllık sıcaklık ortalaması 31 C, yağış ise 1400 mm olan alanlarda göstermektedir. Gelişme aşamaları boyunca, bitki düşük sıcaklıklara oldukça duyarlıdır. Kışın hava sıcaklığı -8 C’ye düştüğünde bir sonraki sezonda bitki kaybı yüzde 40’ı bulmaktadır.


Stevia İçeriği ve Kullanımı
 Stevia’nın tatlandırıcı etkisi, yapraklarındaki doğal özlerde (Rebaduosid A) gizlidir. Bu özler sayesinde Stevia yaprakları şekerden 300 kat daha tatlıdır ve sadece bir yaprağı bile bir kesme şeker tadındadır.. Stevia bitkisi kalori ve karbonhidrat içermez. Bu sayede sıcak ve soğuk tüm içeceklerde, tatlı ve kek tariflerinde şeker yerine kullanmak için sağlıklı bir alternatiftir. Şekerin tadından mahrum kalmadan kalorisinden uzak durmak isteyenler için ideal, güvenilir ve en önemlisi bitkisel bir alternatiftir.                                                                                                                            
 Stevia bitkisi bazı eczanelerde toz halinde bulunabiliyor ama aslında bitkinin kendisini kaynatıp, suyunundan faydalanmak gerekiyor. Özellikle yurt dışında sıvı halde, damlalıklı şişelerde satılıyor ve bir iki damlası bir çayı tatlandırmak için yeterli oluyor. Ayrıca, diyabet hastaları ve yüksek tansiyon hastaları rahatlıkla kullanabiliyor. Çünkü stevia bitkisi kandaki glikoz seviyesini değiştirmiyor.                                                                                     
 Stevia bitkisi, tohum ve fide olarak alınıp yetiştirilebilir. Antalya bölgesinde fide olarak çok yoğun şekilde yetiştirilen stevia bitkisi yetiştirenlere de büyük karlılık sağlamaktadır. Gaziantep başta olmak üzere Rize, Balıkesir, Antalya ve Muğla'da çokça yetiştirilmektedir. Kilosunun 1000 TL'ye varan fiyatlarda olduğu düşünüldüğünde oldukça kıymetli bir bitki olduğu ortadadır.                                                                                                              
 Stevia bitkisinin dünyadaki piyasa değeri ise ülkemizdekinden çok daha fazladır. Avrupa ülkelerinde Stevia çok fazla kullanılırken sadece tatlandırıcı olarak değil aynı zamanda pastane sektöründe ve ilaç yapımında da kullanılmaktadır. Şekerin tahtını sallayan stevia bitkisi, kalorisiz ve zararsız olması nedeniyle oldukça kıymetli bir bitki türüdür.

 

 

 

  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.