Ortaca Ziraat Odası Başkanı Salim Çöllü; Muğla'nın Ortaca, Köyceğiz ve Dalaman ilçelerindeki narenciye ve sera üreticilerinin yılın son gününde itibaren yeni yılda çeşitli doğal afetler nedeniyle zor durumda kaldığını, bu durumun rekolteyle birlikte ihracatı etkileyeceğini belirterek çiftçinin borçlarının ertelenmesini istedi.
Son olarak bu gece Ortaca ve Dalaman'da hızı 70 kilometreye ulaşan fırtına nedeniyle portakal gibi narenciye ürünleri yerlere döküldüğü görüldü.
Olumsuz hava muhalefeti nedeniyle Ortaca, Köyceğiz ve Dalamanlı narenciye üreticileri ile seracılar geçen yılın son gecesinden itibaren sağanak yağmur, don ve fırtına nedeniyle olumsuz etkilendi. Son olarak bu gece Ortaca ve Dalaman'da hızı 70 kilometreye ulaşan fırtına nedeniyle portakal gibi narenciye ürünlerinin yerlere döküldüğü görüldü. Bölgedeki çiftçinin zor durumda kalmaması için devletin destek olmasını isteyen Ortaca Ziraat Odası Başkanı Salim Çöllü, çeşitli açıklamalar yaptı. Yeni yılda ilçedeki çiftçilerin doğal afetlerle karşı karşıya kaldığını belirten Çöllü, "Ülkemizde son yıllarda iklimde görülen değişimlerden dolayı aşırı yağışlar, sel, dolu, don gibi afetler daha fazla yaşanmakta, tarım ürünleri daha fazla etkilenmektedir. Üreticiler her yıl Ekim döneminin başlangıcından itibaren gerçekleşen aşırı yağışlarla, ürünlerin gelişme döneminde oluşan don, dolu, kuraklık gibi hadiselerle karşı karşıya gelmektedir. Geçen yıl kurak geçen kış, bu yıl yerini kara kışa bırakmıştır" dedi.
REKOLTEYİ ETKİLER
Don olayının yaşandığı Ortaca, Köyceğiz ve Dalaman'da hasar tespit çalışmalarının önümüzdeki günlerde başlayacağını söyleyen Çöllü, "Önümüzdeki günlerde sigorta eksperleri ve hasar tespit komisyonlarının çalışmaları tamamlandıktan sonra zararda kesin sonuçlar ortaya çıkacak. Bununla birlikte, halihazırda ilk gözlemlere göre bu yıl narenciye başta olmak üzere domates, kabak, salatalık, patlıcan gibi ürünlerde de rekolte kaybı beklenmektedir. Bunlarda yaşanacak rekolte kaybı ihracatı da olumsuz etkileyecektir" diye konuştu.
ÇİFTÇİNİN BORÇLARI ERTELENSİN
Çeşitli nedenlerle tarım sigortası yaptıramamış üreticilerin zararlarını il ve ilçelerde oluşturulacak hasar tespit komisyonlarına mutlaka tespit ettirmeleri gerektiğine dikkati çeken Çöllü, "Kuraklık, don, fırtına, aşırı yağış, sel, dolu gibi tabii afetlerin bolca yaşandığı ülkemizde üreticilerimizin mağduriyetlerinin giderilmesi ve üretimin sürdürülebilirliğinin sağlanması açısından, üreticilerimizin Ziraat Bankası, özel bankalar, tarım kredi kooperatifleri, Sosyal Güvenlik Kurumu prim borçları ile elektrik borçlarının faizsiz olarak ertelenmesi, bir sonraki üretim dönemi için ihtiyaç duydukları finansmanın sağlanması bir zorunluluk olarak görülmektedir. Türkiye Ziraat Odaları Birliği önderliğinde odamız, bu konuda gerekli girişimlerde bulunacak" dedi.
Son Dakika