Doğadan esinlenilerek tasarlanan RoboBee "Dünyanın en küçük drone'u nasıl olur?" sorusuna adeta cevap olarak yapıldı.
Harvard Üniversitesi'nin ürettiği mini robot RoboBee, robot teknolojisi alanında artık yeni bir çığır açtı. RoboBee bir böcek büyüklüğünde, uçabilen dünyanın en küçük robotu. Uçabilen bu küçük robot, aynı zamanda küçük bir kamera taşıyabiliyor.
Böcek boyutundaki robot karbon fiber ile kaplı ve sadece 80mg ağırlığında. Kanat genişliği 3cm, kanat çırpma hızı ise 120hz olarak biliniyor. Uçabilme özelliğini sağlayan teknoloji ise elektronik ''kas'' adı verilen bir özellik. Bu sayede kanatlarını kendisini yerden havalandırabilecek hızda çırpmayı başarabiliyor ve iki kanadı birbirinden bağımsız şekilde hareket edebiliyor. Havada durduğu süre boyunca dengesini sorunsuz olarak koruyabilme becerisine de sahip.
Bu mini drone'un kullanım alanları ise oldukça fazla:Tamamen kablosuz hale gelip bitkilerin polenleşmesinde bile kullanılması gelecekteki planlar arasında yerini alıyor. Ancak şimdilerde araştırmacılar mini robot RoboBees'in çevreye verilen zararları takip etmede ve arama kurtarma çalışmalarında, özellikle doğal afetlerde ihtiyaç duyulan arama çalışmalarında kullanılabileceğini düşünüyorlar.
Hayal Senem Sayan
futurism