`DİKENLİ İNCİR`İN ZAHMETLİ HASADI

Doğu Akdeniz'de kendiliğinden yetişen ve çiftçilerin son yıllarda ekonomik değerini fark ederek satışını yoğunlaştırdığı dikenli incirin zorlu hasat süreci başlarken, ürünler de tezgahlardaki yerini aldı.

Halk arasında "pabuç inciri" veya "kaynana dili" olarak da bilinen ve yabani bir tür olan dikenli incir, sıcak kesimlerde yetişen, yaz aylarında olgunlaşan kaktüslerden toplanıyor. Dikenli olması nedeniyle hasat sırasında özel bir dikkat gerektiren bu meyve, genellikle sabah erken saatlerde toplanıyor. 

Sabahın ilk ışıklarıyla kaktüs bitkisinin yetiştiği dere kenarlarının yolunu tutan çiftçiler, meyvenin üzerinde bulunan dikenlerin uçmaması ve battığı yerden zorlukla çıkarılması nedeniyle meyveleri büyük bir hassasiyet içerisinde maşa yardımıyla topluyor.

Sindirim sistemi rahatsızlıklarına iyi geldiği bilinen dikenli incir, toplandıktan sonra tezgahlarda kilogramı 3 liradan satışa sunuluyor.

Kırmızı, sarı, turuncu renklerdeki kabuğuyla dikkat çeken incir, zahmetine rağmen tadıyla da hemen herkesin büyük beğenisini topluyor.

Çiftçi Mustafa Karabıyık da yıllık bir ton dikenli incir sattığını kaydetti.

Yıllardır bu işi yaptığını ifade eden Karabıyık, "İncirin üzerinde bulunan dikenlerin batması nedeniyle iki defa hastaneye gittim. Herkesin yapabileceği bir iş değil. Normalde pazarda marul, ıspanak satıyorum. Dikenli incirin mevsimi geldiğinde bu işe yoğunlaşıyorum." dedi.

Kumarlı köyünden topladığı inciri pazarda satan Kazım Direk ise her sezon yaklaşık 2-3 ton incir sattığını, vatandaşların birçok faydası olan bu meyveyi çok fazla tercih ettiğini belirtti.

Anadolu Ajansı
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.