Mardin'in Derik İlçesi'nde kimyasal gübre ve ilaç kullanılmadan yetiştirilen, ilçenin sembolü ve geçim kaynağı olan zeytin hasadına başlandı.
Mardin Zeytin Üreticileri Başkanı Erkan Doğan, geçmiş yıllarda her yıl hasat sonucu 2 bin ton verim alınırken, geçen sene 300 ton verim alabildiklerini belirterek, mevsimin yağışlı geçtiğini, bu yüzden 800 ton ürün almayı umut ettiklerini söyledi.
Mardin'in zeytini ile ünlü Derik İlçesi'nde zeytin hasadı başlarken, verimin geçen yılla göre iyi olması üreticinin yüzünü güldürdü. Mardin Zeytin Üreticileri Başkanı Erkan Doğan, geçmiş yıllarda her yıl zeytin hasadından 2 bin ton verim alınırken, geçen sene 300 ton verim alındığını söyledi. Bu yıl ise 500 ton iri, 300 ton kadar kahvaltılık denilen ğılğali, zoncuk, güleki ve benzeri zeytin çeşitleri ile toplam 800 ton verim sağlandığını ifade eden Doğan, zeytin üreticilerinin bir nebze de olsa yüzünın güldüğünü anlattı. Bölgede yapılan sulu tarımın artması ile su kaynaklarının azaldığını hatırlatan Doğan, buna rağmen mevsimin yağışlı geçtiği için buyılki verimin 800 ton olarak tahmin ettiklerini söyledi.
Mardin bölgesinde 50 bin dekara yayılmış yaklaşık 1 milyon 750 bin zeytin ağacının bulunduğunu, bu ağaçların yüzde 70'inin Derik İlçesi'nde olduğunu kaydeden Doğan, "İlçenin yüzde 50'sinin geçim kaynağı zeytinciliktir. Bu yıl hasat başladı ama geçen seneye göre zeytinin var olma yılı olduğunu söyleyebiliriz. Sulu tarımda suyun fazla kullanılması nedeniyle sıkıntı çekmekteyiz. Yeni GAP projesiyle beraber bölgemize gelen su kanalının zeytinler için kullanılması yönünde girişimlerimiz devam ediyor" dedi.
Diğer bölgelerde 2-3 çeşit zeytin olduğunu ancak Derik'te 10'un üzerinde zeytin çeşidi bulunduğunu hatırlatan Doğan, "En büyük sorunumuz üretime olan desteğin az olmasıdır. Bazı ülkeler zeytin üreticilerine iyi destekler verirken, bizim ülkemizde çok cüzi üretim desteği verilmektedir. Temennimiz, üreticiden çok, üretime destek verilmesidir. Hasat sezonumuz her yıl olduğu gibi bu yıl da başladı. Geçen yıla oranla üretimin bu yıl biraz daha fazla olması zeytin üreticimizin yüzünü az da olsa güldürmüştür" diye konuştu.
Derik İlçesi'nde Zoncuk, Güleki, Kejık, Belloti, Mazi, Gurseki, Melkebazi, Melemeli ve Ağliş gibi zeytin çeşitleri bulunmaktadır.
Haberler.com