Aydın'ın Didim İlçesi'ndeki Akbük Kültür ve Çevre Derneği'nin çabaları sonucunda Ege sahillerindeki deniz patlıcanı avı yasaklandı.
Ege Denizi'nin kuzeyinde başlatılan deniz patlıcanı avcılığının iki yıldır Ege'nin güneyini de kaplaması nedeniyle mücadele başlatan Akbük Kültür ve Çevre Derneği'nin (AKÇED) çabaları sonuç verdi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü, bu izinlerin kaldırılacağını resmi bir yazıyla AKÇED'e bildirdi.
Deniz patlıcanlarının denizin doğal süpürgeleri olduğunu belirten AKÇED Başkanı Ferda Kılıç, her bir deniz patlıcanının 1 yılda 150 ton kumu temizlediğini anlatırken, bu canlı organizmanın bir doğa harikası olduğunu söyledi. Kılıç, "Bu olağanüstü doğa dostu canlının, ticari bir meta haline dönüştürülmesi giderek bir çevre felaketine yol açtı" dedi.
Halkın bu konuda bilinçlendirilmesine önem verdiklerini belirten Kılıç, önce Akbük koyundaki deniz patlıcanı avcılarına izin verdiği söylenen İzmir ile Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'ne başvurarak verilen ruhsatların iptal edilmesini istediklerini kaydetti. İdari yargı yolunu açmak istediklerini kaydeden Başkan Kılıç, şöyle devam etti:
"AKÇED olarak su ürünleri kooperatiflerinin bu konudaki tüm toplantılarına katıldık. Gerek Akbük gerekse Bodrum ve Foça'da yapılan toplantılarda görüşlerimizi ortaya koyduk. Çevre hakkı ve halk sağlığı sorunlarını dile getirdik. Bu toplantılara bugün bizlere bu yazıyı yazan Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü bürokratları da en üst düzeyde katıldı. ve sonunda mutlu sona ulaştık. Şimdi önümüzde idari yargı yolu var. Amacımız, bir an önce Muğla İdare Mahkemesi'nde dava açıp, ilgili yazıda sözü edilen 'Deniz patlıcanı avcılığına açık olan alanların avcılığa kapatılması planlanmaktadır' ifadesini yargı kararı ile hızlandırmak ve somut bir tarihe ulaştırmak."
Son Dakika