Küçükbaş hayvancılığı geliştirmek, hayvan sayısını artırmak ve et ihtiyacını karşılamak için çobanlık mesleğini gözde meslekler arasına yerleştirmek amacıyla planlanan Sürü Yönetimi Çobanlık Kursu, Darende'de başladı
Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü, Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ile İŞ-KUR Malatya Müdürlüğü işbirliğinde açılan kurslar 15 iş günü sürecek. 25 kursiyerin katıldığı kursu, İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünde Veteriner Hekim Nedime Sarıkaya veriyor. Vatandaşların talep etmesi halinde ikinci bir kursun da açılacağı belirtildi.
" ÇOBAN BASİT BİR İŞÇİ DEĞİLDİR"
Kurs Öğreticisi Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü Veterineri Nedime Sarıkaya, kursiyerlere bir çobanın kendisini ne kadar iyi yetiştirir ise sürünün de o kadar verimli olacağını anlattı. Sarıkaya, "Sürü yetiştiriciliği kursu Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile İŞ-KUR Genel Müdürlüğü'nün yaptığı protokol çerçevesinde düzenleniyor. Ön talep topladık ve kurs için yeterli sayıya ulaşarak Darende'de kurs açtık. Kurslar 15 iş günü sürecek. Kurs süresince sürü yöneticiliği, çobanlık nedir, geçmişten günümüze çobanlık mesleği, sürüde verim kaybı ve verim artışı, havyan besleme, hayvan ıslah çalışmaları, hayvanların sağlık sorunları, aşılamalar, desteklemeler ve tarım sigortaları gibi temel başlıklarda bilgi veriyoruz. Sürüler için çoban olmazsa olmazlardandır. Çoban basit bir işçi değildir ve çoban her şeyi bilmek zorunda. Hava şartlarını takip edecek çünkü hava durumuna göre sürüsünü götüreceği mesafeyi ölçmek zorunda. 15 gün boyunca verilecek temel bilgilerin ardından kursiyerlere sürücü yetiştiriciliği sertifikası vereceğiz" diye konuştu.
İHA