Türkiye'de ağırlıklı olarak Amasya'da üretilen, Anadolu'da birçok ilin mutfağının vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan çiçek bamyasının 7 lira olan kilogramı, ipe dizip kurutulunca 85 liraya çıkarak altının gramıyla yarışıyor.
Özellikle Taşova ile Göynücek ilçeleri ve Amasya merkeze bağlı köylerde 1 ila 4 dekar arasındaki arazilerde üretilen bamya, yöre sakinleri için önemli bir gelir kaynağı oluşturuyor.
Mayıs ayında ekimine başlanan, haziran ayının ikinci haftasından itibaren hasat edilen sarı renkli ve küçük meyveli çiçek bamyası, genellikle kurutmalık olarak değerlendiriliyor.
Hasat sezonu ekim ayı sonuna kadar süren bamyanın yaş fiyatı 7 lira iken ipe dizme ve kurutma sırasında ortaya çıkan işçilik ve değeri nedeniyle kurutulduğu zaman fiyatı 85 lirayı buluyor.
Amasya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Lokman Gültekin yaptığı açıklamada, il genelinde 5 bin dekar alanda bamya üretimi yapıldığını söyledi.
Dekarda ortalama verimin 300 ila 500 kilogram olduğunu anlatan Gültekin, "Piyasada kuru bamyanın fiyatı 85 lira. Yaş bamya ise 7 ile 10 lira arasında satılıyor. Amasya'dan birçok ile kuru bamya gönderiliyor. Bamya üretiminin il ekonomisine katkısının 17 milyon lira civarında olacağı tahmin edilmekte" diye konuştu.
"Altının değerini aşıyor"
Bamya üreticisi Fatih Bezci, bamya üreticiliğinin emeği yoğun bir iş olduğunu belirtti.
Bezci, yaklaşık 3,5 ay süresinde her gün ürün aldıklarını vurgulayarak, "Ürün almadığınız zaman bamya büyür. Normal bamya olarak satılır. Çiçek bamyanın özelliği küçük olmasıdır. Bu da önemli bir işçilik gerektiriyor" dedi.
Bamyanın pazarlamasını kendilerinin yaptığını anlatan Bezci, şunları kaydetti:
"Bu yaş bamyanın kilosunun fiyatı 7 liradan başlar, 12 liraya kadar alıcı bulur ancak ipe dizildiği zaman işçilik çok oluyor ve fiyat artıyor. Bamyayı akşama kadar toplayıp, gece yarılarına kadar dizmeniz gerekiyor. 15-20 günlük süreçte kurutup, deste yapıyorsunuz. Ayrı bir zahmeti var. Hazirandan itibaren her gün bu işlem rutin olarak yapılıyor. Ondan dolayı fiyatı 80-90 lirayı buluyor. Öyle yıllar oluyor ki bazen bamya altının değerini aşıyor."
Bezci, kış aylarında daha çok tüketilen kuru bamyanın genellikle Konya, Isparta, Kayseri ve Diyarbakır'a gönderildiğini, bu illerin sofralarını süslediğini dile getirdi.
Son Dakika