Bitkilerin köklerinin daha iyi beslenmeleri ve suyu daha iyi emmeleri için ne yapmak gerekir sorusunun cevabı İngiltere Nottingham'da aranıyor.
Nottingham Üniversitesi araştırma merkezinde farklı tarayıcılar kullanılarak tıbbi görüntüleme teknolojisinden faydalanılıyor. Bu aletler araştırmacılara farklı bitki köklerinin zaman içerisinde nasıl bir gelişim izlediğini görme imkanı sunuyor.
Toprakta farklı besin ve sularla büyüyen bazı tohumlar yoğun x ışınları altında tomografi altında tarandı. Tarayıcılarla elde edilen görüntüler köklerin hangi toprak ve sulama ortamında nasıl büyüyeceğini bilgisayar ortamında yeniden kurgulamak için de kullanılabiliyor.
“On bin yıldır bitkileri toprağın üstünde kalan bölümlerine bakarak yetiştiriyoruz. Bitkilerin topraktaki besinleri ve suyu daha verimli kullanmasını istiyoruz. Bu da aslında onların gövdesi dedğil de kökleriyle ilgilenmemizi gerektiriyor. Biz de bitkilerin bu göz ardı edilen kısmını keşfetmek istiyoruz. (Malcolm Bennett, University of Nottingham/FUTUREROOTS proje koordinatörü)
“Aynı görüntüde farklı kökleri inceliyoruz. Toprak altında bu kökler arasında da nasıl bir etkileşim olduğuna bakıyoruz. Seri görüntülere bakarak suyun nasıl ilerlediği ve havanın nerede olduğu da görülüyor. Böylece farklı toprakların kök gelişimine etkisini anlayabiliyoruz. (Tony Pridmore, bilgisayar uzmanı, University of Nottingham)
Çıkarılan örneklerle köklerin suyu ve besini en verimli şekilde nasıl alabileceğine dair ipuçları elde edilmiş ve birçok yeni bilgi öğrenilebilmiş.
“Bitkiler nem oranının düşük olduğu ortamlarda yüksek nemde olduğu kadar gelişemiyor. Elde edilen görüntüler moleküler perspektifle de incelenebilir ve bu sayede moleküler mekanizmaya bakılarak düşük nem durumunda bitkilerin nasıl geliştirilebileceğine dair bilgi edinilebilir.” (Craig Sturrock, University of Nottingham)
Köklerin gen haritası elde edilmek isteniyor. Bu şekilde su ve toprakla olan ilişkileri tam olarak bilinebilecek ve tarım alanları daha verimli şekilde kullanılabilecek.
“Halen bir bitki ona verilen besinin yüzde 40’ını kullanıyor. Bu da geri kalanının toprağa karıştığı anlamına geliyor. Gübre bitki tarafından emilmeyerek bir anlamda toprağı ve suyu da kirletiyor. Biz kaybolan bu oranı belirgiin bir şekilde azaltmak ve bitkilerin kullandığı oranı arttırmak istiyoruz. (Malcolm Bennett, University of Nottingham, FUTUREROOTS proje koordinatörü)
Uzmanlar tarım alanları ve araçlarının daha verimli kullanılmasının çevre korunmasına da katkı yapacağını ifade ediyor.
“Biliyoruz ki oksin adı verilen hormon bitkilerin kök yapısını doğrudan etkiliyor. Çok geniş ya da çok dar bir kök yapısı şekillenebilir. Fakat daha fazlasını öğrenmek istiyoruz. Mesela topraktaki besinler ya da su tam olarak nasıl bitkiye geçebiliyor.”
(Stephanie Smith, Mikrobiyolog, University of Nottingham)
Aynı toprak ve sudan farklı tat ve yapıda ürünler elde eden insanoğlu bunu halen tam olarak açıklayamıyor. Farklı disiplinlerden araştırmacılar binlerce yıldır tüketilen doğanın en basit görünen kanunlarını çözmek için çalışmalarını sürdürüyor.
Euro News