DAHA ÖNCE ADINI DAHİ DUYMADIĞINIZ DÜNYANIN 10 DEĞİŞİK MEYVESİ

Dünyada, eşi benzeri olmayan, bırakın tadını adını dahi duymadığınız binlerce meyve sebze çeşidi var. İşte tatları birbirinden güzel, kokuları birbirinden değişik meyve çeşitleri;

Duku  

Güney doğu Asya'da yetişen duku, sarımsağı andırsa da  üzüm ile greyfurt arasında bir tadı var.  Ağacının kabuğu da akrep sokmalarına karşı kullanılıyor. Aynı zamanda içerisinde bolca lif bulundurur.  Kolon kanserini önlemeye ve bağırsaktaki probiyotik  bakteri  ve iyi bakterilerin çözülmesine yardımcı olur.

Cocona

Kokono kızlar ismini bu meyveden mi aldı acaba diye düşünmüyor değil insan. Vitamin açısından oldukça süslü olan bu meyve,  Güney Amerika'da yetişiyor ve tadı limon ile domates arasında. Yani isterseniz salataya doğrayabilirsiniz. İçerisinde demir ve vitamin B5 barındırıyor. Yüzde 90 oranında sudan oluşuyor.

Bael 

Hindistan'a özgü ve kutsal sayılan bu meyve armudu andırıyor.  Kabuğu o kadar sert ki bıçakla soymak neredeyse imkansız. İçi oldukça  yumuşak,  tadı da gül kokulu marmelata benziyor.

Ekmek Meyvesi

Biz Türklerin adından ötürü çok seveceğini düşündüğüm bir meyve ekmek meyvesi. Hint Okyanusu adalarında yetişen ekmek ağacının meyvesi nişasta bakımından o kadar zengin ki ekmek niyetine yeniyor. Bir günde önerilen lif değerinin neredeyse yarısını ve ihtiyacınız olan C vitamininin yüzde 100'ünden fazlasını sunar. Ayrıca bir düzine diğer önemli besin maddesini de içinde barındırıyor. Tam bir şifa deposu.

Mucize Meyve

 Bu meyve hakikaten bir mucize. Bu meyveyi yedikten sonra belli bir süre için arkasından acı, ekşi ne yerseniz tatlı olarak algılıyorsunuz. Bir nevi lezzet şoku yaşatıyor.

Boynuzlu Kavun

Bu meyve ana vatanı Afrika olan kiwano adlı bir bitki. Tadı salatalık, kabak, muz, limon arasında diye tarif ediliyor ve eğer çok ararsanız Alanya kavunu diye bulmak mümkün. Oldukça faydalı olan bu meyve güçlü antioksidan özelliği sayesinde birçok kanser türüne yakalanma riskini azalttığı söyleniyor. Toksinleri vücuttan uzaklaştırırken idrar yolu enfeksiyonlarının da daha hızlı bir şekilde geçmesine yardımcı oluyor.

Pitaya

Başka bir adıyla ejderha meyvesi. Sırf görüntüsü için satın alınabilecek bu meyvenin tadı kiviye ya da kavuna benziyor. İçerdiği besin ve mineraller itibariyle gözleri kuvvetlendirir. Yüksek C vitamini, potasyum, kalsiyum, magnezyum içermektedir. Yüksek tansiyonu önler.

Mammee

Jamaika'da oldukça popüler olarak bilinen mammee meyvesi, mango ve şeftali meyvelerinin aşkı sonucunda  meydana geldiğini düşünüyoruz.  Jamaika'da daha çok yetişmesine rağmen ilginçtirki Amerika Kayısısı olarak biliniyor.

Marula

İçerisinde yüzde 17 oranında alkol barındıran bu meyveyi yiyen sarhoş oluyor. Afrika'da yetişen bu bitki dallarında beklediği sürece filler tarafından yenilmekte ve sarhoş olan filler pata küte yerlere düşmektedir.  Marula dalda kaldığı süre zarfında fermente oluyor ve içerisindeki alkol oranı gittikçe artıyor. Bu da kimsenin yere düşürmeye cesaret dahi edemediği filleri yere seriyor.

Jabuticaba

Brezilya'nın güneyinde yetişen jabuticaba bitkisi yüksek oranda  antioksidan içermektedir. Üzüme benzeyen bu bitkinin meyveleri ile şarap ve likör yapılmaktadır. Ama en tuhaf özelliği meyvenin direk ağacın gövdesinde yetişmesi.

 

tarım.com.tr
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.