Ziraat Y. Mühendisi Ferdan Çiftçi, 96. kuruluş yıldönümünü kutlayacağımız Cumhuriyet"in kalkınma hamlesinde tarımın önemine değinerek, "Bugün, Cumhuriyet'in değerlerine sımsıkı sarılmamız gerektiği ortada" dedi.
Geçmiş Dönem Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ziraat Y. Mühendisi Ferdan Çiftçi, Cumhuriyetx'in ekonomik kalkınmanın temelini tarımı koyduğunu hatırlatarak, "Cumhuriyet demek üreticiye, köylüye, çiftçiye saygı demekti. Kurtuluş Savaşı sonrası dünyanın içinde bulunduğu durum, Türk toplumunun yapısı dikkate alındığında kalkınmanın temelinin köylüden, üreticiden ve üretimden geçtiği biliniyor ve hamleler ona göre yapılıyordu" dedi.
Atatürk Orman Çiftçliği'nin o günlerde kurulduğunu, tarımsal kalkınma hamlesini başlatacak birdizi program ve projenin temellerinni de yine aynı dönemde atıldığını kaydeden Çiftçi, "Ekonomik kalkınmanın temelini un, bez , şekerin oluşturuyordu. Bunların üretiminin yanı sıra işleyip, sanayi ürününe dönüştürecek fabrikaların kurulması ile toplu bir kalkınma hamlesi başlatıldı. Köylünün, çiftçinin ihtiyacını karşılayacak tarım kredi gibi, SEK, yem fabrikalarının kurulması için zemin oluşturuldu. Başlatılan tarımsal kalkınma hamlesi Köy Enstitüleri ile taçlandı" dedi.
BU ANLAYIŞ DEVAM ETTRİLMELİYDİ
Köy enstitülerinin tarımsal kalkınma anlayışının simgesi olduğunu ancak ilerleyen dönemde toprak reformuna karşı çıkan anlayışın, köy enstitülerinin sonunu getirdiğini ifade eden Çiftçi şöyle devam etti, "Tarım, Cumhuriyet'in ilanı ve gelişen süreçte ülkemizin kalkınmasında başrol oynadı. Bugün, tarıma verelien önemin azaldığı süreci hepbirlikte yaşıyoruz. Gıdayı kontrol edenin toplumları kontrol ettiği bugünlerde yapılması gereken Cumhuriyet ve onun değerlerine daha sıkı sarılmamızdır. Bu sağlandığı takdirde ülkemiz tarımın öncü rol oynadığı kalkınma hamlesini kaldığı yerden çok daha ilerilere görütecektir."