Türkiye'nin tahıl ambarlarından olan Çukurova'da kuraklık ve don nedeniyle yeterince gelişemeyen buğdayın hasadı yapılmaya başlandı.
Çukurova yöresindeki rekoltede kuraklıktan dolayı yüzde 80’lere varan bir kayıp söz konusu.
Önceki senelerde bir başakta yaklaşık 60-70 adet buğday tanesi bulunuyordu. Bu yıl bir başaktan ancak 10 adet buğday tanesi alınabiliyor. En iyi yerlerde tane sayısı 20-24’e kadar çıkıyor. Bu da geçen senelere oranla rekoltenin yaklaşık yüzde 60 düşmesi demek.
Çiftçileri en fazla üzen ise devlete olan borçları. Borçların yüzde 3 faizle bir yıl ertelenecek olması çiftçileri memnun etmemiş. Parayı faiziyle vermek çiftçiye ağır bir yükümlülük getirecek. Bu ertelemenin yaralarına merhem olamayacağını düşünüyor çiftçi. Ceyhanlı üreticiler en azından ertelemenin faizsiz olmasını istiyor.
Ceyhanlı buğday üreticisi Mesut Farsak, hayal kırıklığı yaşayan çiftçilerden. Isırganlı köyünde 400 dönüm buğday eken Farsak’ın yaklaşık 150 bin lira borcu var. Farsak, “Çok ciddi bir sıkıntı yaşıyoruz. Mazot, gübre, ilaç ve biçer borçlarımız var. Biz her yıl 600 kilo dönüme alırken şimdi 50-200 kilo ürün alıyoruz. Borç erteleme kesinlikle bizim derdimize ilaç olmaz.” dedi.
Ceyhan Ziraat Odası Başkanı Muhammet Bulut ise hasadın bu yıl 20-25 günce başladığını belirterek, “Şu anda hasat yapıyoruz ama aslında zamanı değil. Kuraklık nedeniyle yaklaşık bir ay erken bunu yapmak durumunda kaldık. Kuraklıktan dolayı verim düşük. Memnun değil çiftçimiz. Çok zor durumdayız. Yüzde 3 faizli borç ertelemesi de bizi yaramıza merhem olmaz.” diye konuştu.
Son Dakika