İskilip'in Şeyh köyünde üç yıl önce İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ve İskilip Kaymakamlığının destekleri başlatılan organik çilek üretimi yaygınlaşıyor.
2011'de 1 dekarla başlayan üretim şu an 60 dekara ulaştı. 300 bin çilek fidesinin dikildiği köyde dönüm başına 3 ton çilek üretiliyor. Organik çileğin marka haline gelmesi ve pazarlanması için Kaymakamlık çalışma yapıyor.
Rakımı 1200 metre yüksekliğinde olan eğimli bir yapıya sahip arazide sadece arpa, buğday ve armut yetiştiriciliği yapılıyordu. Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü’nde görevli ziraat Mühendisi Köksal Katrancı’nın köye atanması ile yapılan araştırmalar sonucunda çilek üretimine elverişli arazi ve iklim koşullarının uygun olduğu belirlendi. Köyde çilek üretimi yapılabileceğinin anlaşılması üzerine İskilip Kaymakamlığı’nın destekleriyle çilek projesi hayata geçirildi.
2011 yılında hayata geçen proje ile ilk etapta 1 dekarlık arazide oluşturulan demonstrasyon bahçesi çilek üretimine başlandı. Her geçen yıl çilek üretimine gösterilen ilginin artmasıyla 2014 yılında çiftçi sayısı arttı. Çilek ekimi yapılan arazi 60 dekar oldu. Köy halkının dört elle sarıldığı çilek üretimi sayesinde dağlık bir yapıya sahip köyde çorak topraklar çilekle yeniden hayat buldu.
KÖYDEN KENTE GÖÇ AZALDI
Köylüler verimsiz arazi ve işsizlik büyük şehirlere çalışmak için gitmekten vazgeçti. Çilek üretiminin gelir getirici olması ve üretiminin de artmasıyla bazıları köylerine geri döndü. Önlerine yeni hedefler koyan köylüler ilk etapta markalaşmak, daha sonra ise dış pazara açılmanın planlarını yapıyor. Markalaşma konusunda ise İskilip Kaymakamlığı köylülere büyük bir destek veriyor.
YILIN EN İYİ ÇİLEĞİ AÇIK ARTIRIMLA SATILDI
Şeyh köyünde bu yıl yapılan ilk çilek hasadı nedeniyle çilek birincileri belirlendi. Yarışmaya İskilip Kaymakamı Şuayip Gürsoy, Oğuzlar Belediye Başkanı Orhan Ateş, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erkan Elfaz Ermiş, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ömer Arslan ve davetliler katıldı. Bu yıl ilk kez düzenlenen yılın en iyi çilek yarışmasında köylüler yetiştirdikleri çilekleri jürinin beğenisine sundu. 12 ayrı üreticinin yarıştığı etkinlik kapsamında jüri ilk üç üreticiyi ürettikleri çileğin kokusu, tadı ve diğer özelliklerini dikkate alarak belirledi. Yarışma sonunda ilk üçe giren üreticiler altın ve çeşitli hediyelerle ödüllendirildi. Yarışma sonunda ayrıca birinci olan çilek açık artırma ile Mürsel Akçay'a 200 TL’ye satıldı.
'HEDEFİMİZ MARKA OLMAK'
İskilip Kaymakamı Şuayip Gürsoy, hedeflerinin ilçede yeni bir marka oluşturmak olduğunu söyledi. İskilip ve çilek adının daha sık bir araya gelmesi ve kullanılmasını arzu ettiklerini açıklayan Kaymakam Gürsoy, "Burada örnek bir çalışmaya imza atıldı. Üretim başladı. Tarımsal üretimlerde üretimle her şey bitmiyor. Bunun pazarlama boyutunu düşünmek zorundayız. Üretimde çalışan kadınlarımızın emeğinin boşa gitmemesi için bunun pazarlama boyutunun düşünülmesi lazım. Her fırsatta muhtarımız ve üreticilerimize pazarlama aşamasında ve girdi maliyetlerinin düşürülmesi noktasında kooperatif kurulması gerektiğini belirttik. Pazarlama konusunda Kaymakamlık ve İlçe Tarım Müdürlüğü olarak köylülerimize yardımcı olacağımızın sözünü verdik. Bunun ilk aşaması kooperatifleşme. Daha sonra paketleme, şişeleme mutlak surette bir paketleme ünitesi buraya kurulmalı. Üretim düşünüldüğünde ciddi bir sıkıntı görünmüyor ama proje tamamlandığında, tüm ürünler organik üretildiğinde kooperatif marifetiyle pazarlanması, paketlenmesi çok daha önem arz edecek. Bizim bu aşamadan sonra bu çalışmaya hız vermemiz gerekiyor. Çok güzel sonuçlar alacağız. Köylerden kente olan göçün yavaş yavaş geri döndüğünü gördük. Bu bizim açımızdan sevindirici." dedi.
Yeni bir marka oluşturmayı ümit ettiklerinin altını çizen ve üreticilere destek olma noktasında açık çek veren Gürsoy, çilek üretimi destekleri noktasında Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı aracılığıyla tüm çiftçilere destek olmaya hazır olduklarını sözlerine ekledi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erkan Elfaz Ermiş, kıt kaynaklar ve kıt toprakların çalışan insanlarla buluşmasıyla bu sonuç ortaya çıktığını belirterek, "Bu konuda köylülerimizin gayreti olmasa yaptıklarımızın çoğu havada kalırdı. Kıt kaynakların ve kıt toprakların birlikte çalışan insanlarla buluşmasıyla bu sonuç ortaya çıktı. Buradaki çalışma diğer yerlere de örnek olur. Buradan gurbete çıkmak isteyen insanların küçücük bahçelerde kendi ihtiyaçlarını bahçelerden karşılayıp dışarıya ihtiyaç görmeden geri geldiğini söylediler. Bu modellerle birlikte köylerdeki göçler de durur. Artık şehirlerde o parıltılı yaşam yok. Buradan gidip asgari ücretle çalışmaya gerek yok. Burada bir çilek bahçesi bir evi geçindirir. Bu anlamda destek veren İlçe Kaymakamımıza, İl Özel İdaresi Genel Sekreterine teşekkür ediyorum. Bundan sonra her şey daha güzel olacak." şeklinde konuştu.
İskilip Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ali Sülük ise hedeflerinin köyde üretilen tüm ürünleri organik olarak yetiştirmek olduğunu belirterek, şunları dile getirdi: "Çilek üretimi 2011 yılında demonstrasyon parseli ile kurularak başlandı. İskilip’in muhtelif yerlerinde deneme yapıldı. Bu köyde başarılı olduk. Ürün kalitesinde öne geçti. Şu anda 60 dekar arazide çilek üretimi yapıyoruz. İl Özel İdaresi ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nden fide konusunda önemli destek alıyoruz. Kaymakamımız da çok büyük destek oldu, öncü oldu. Organik tarıma gececeğiz. Organik tarıma geçmekle birlikte parselde yetiştirilen tüm ürünler organik. Hedefimiz köydeki tüm ürünlerin organik olması. Yeni bir köy model oluşturmayı planlıyoruz. Türkiye’de çok yaygın değil."
Köy muhtarı Muhtar Halil Bodur, 2010 yılında ziraat mühendisi Köksal Katrancı’nın köye gelmesiyle değişimin başladığını belirterek, "Geleneksel tarım yaparken bize alternatif tarım ürünü olarak çilek önerdi. Bu öneri doğrultusunda çilek bahçeleri oluşturduk. 250 ile 300 bin çilek fidesi diktik. Dönüm başına 3 ton çilek alıyoruz." dedi.
Son Dakika