ÇÖPTEN KOMPOST YAPIMI

Kompost yığını oluşturulmamış hiçbir bahçe tamamlanmış sayılamaz. Faydaları da saymakla bitmez. Çöpe gidecek atıklar kolaylıkla komposta dönüştürülebilir.

 Kompost, biyokimyasal olarak ayrışabilir farklı organik maddelerin organizmalar tarafından stabilize edilmiş, mineralize olmuş ürünlerdir. Kompostlaştırma ise mikroorganizma adı verilen ve gözle görülmeyen canlıların, ortamın oksijenini kullanarak çöp içerisindeki organik maddeleri biyokimyasal yollarla ayrıştırmasıdır.                                                                                                                                                                      
 Kompost kullanımı ile çeşitli şekillerde topraktan kaybolan organik maddeler tekrar toprağa kazandırılmakta ve bu sayede besin maddesi kaybı da azalmaktadır. Kompost, besin maddesi sağlar, hava sirkülasyonuna ortam hazırlar, nemli topraklarda mikrobik hareketi engelleyerek havayı dışarıda bırakır, materyallerin dıştan içeriye döngüsünü azaltır, toprağın havalanmasına ve sıcaklığın artmasına doğal bir şekilde izin verir.                                  
 Kompost oluştuktan sonra koyu renkli, kolaylıkla ufalanan bir görünüme sahiptir ve bundan sonra toprağa hemen eklenebilir. Kompost kesinlikle çöpleri üst üste yığmak demek değildir. Kompostta kullanabileceğiniz malzemeler çok çeşitlidir. Organik olup fakat kullanılmayan malzemeler de vardır. Genellikle mutfak ve bahçe artıkları ile atık kağıtlar kompostlaşabilirler                                                                                                          
Yeşil malzeme (azot içeriği fazla olanlar)
Çim biçme artıkları, taze sebze meyve kabukları ve artıkları, taze ot ve yapraklar, çiftlik artıkları.

Kahverengi malzeme (Karbon sağlayanlar)
Dal parçaları, ağaç kabukları, talaş, çam ibreleri, kuru yapraklar, kağıt atıklar, saman, sap vb.

Komposta neler konulmamalıdır?           
Et ve süt ürünleri, kedi ve köpek dışkısı, yağ, işlenmiş ve aluminyumlu kağıtlar, tıbbi atıklar, gazete ve dergi kağıtları ( matbaa kimyasallarından dolayı), hastalık ve zararlı içeren bitki artıkları, üstünde tohum olan yabancı otlar.

Kompost İle Gübre Arasında Ne Fark Vardır?

 Kompost, gübre değildir. Gübre toprağa bitkilerin gelişmesi için gerekli besin maddesi kazandırırken kompost, toprağın yapısal düzenini sağlar. Ancak komposta belli oranlarda Azot, Fosfor, Potasyum eklenmesi ile üstün kalitede gübre eldesi mümkün olabilmektedir. Elde edilen bu gübrenin tarım alanlarına yararı ise tüm yapay gübrelerden daha fazladır. Ayrıca ham maddesinin doğal nitelik taşıması nedeni ile tarımsal alanlarda üretilen ürünlerde yapay tat sorununun önüne geçilir.

 İyi ve kaliteli bir kompostun sırrı Karbon/Azot oranının dengelenmesidir. Bunu basitçe kompost yığınınızı yaparken ayarlayabilirsiniz.

 Öncelikle yığınınızı kat kat hazırlamalısınız. Kompostu yapmaya kahverengi malzemeyle başlayın. 15 cm. yüksekliğinde kahverengi materyal, üzerine yine 15 cm. yüksekliğinde yeşil materyal ekleyiniz. Bir dirgen yardımıyla iki katı birbirine hafifçe karıştırın ve düzeltin. Sonra 3 cm. kadar bahçe toprağı ekleyin. Hazırladığınız katmanı sulayın. Sonra yine bitkisel materyal ve yine toprak koyunuz ve en üstüne ise toprak gelecek şekilde yığınınızı bitirin. Oluşturduğunuz bir çukurda bu karışımın en altına ve üzerine bir branda örterek bırakabilirsiniz. Oluşturulan yığın zaman zaman karıştırılarak havalandırılır. Oluşturulan yığın nemlendirilerek (damlama boruları çekilebilir) beklemeye bırakılır.Yaklaşık 3-4 ay içerisinde kompost kullanıma hazır hale gelir. Gübrenizi doğanın ellerine bırakın. Bitkisel artığınız çok bile olsa, yapacağınız yığının yüksekliği 1.2 metreden fazla olmamalıdır.

 

 Doğal kompost yapımıyla mineral ve vitamin bakımından zengin bir karışım doğal yolla ve az bir maliyetle elde edilmiş olacaktır. Topraktaki canlıların çoğalması sağlanacak ve toprak verimliliği de artacaktır. 

                                                                                                                                    Hayal Senem Sayan

Dokuz Eylül Üniversitesi
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.