Türkiye'nin çalışan çocuk dosyası oldukça kabarık. İş kazaları içerisinde ise yetişkinler kadar çocuk işçilerin sayısındaki yükseliş, acı tabloyu gözler önüne seriyor.
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin verilerine göre, yalnızca 2016 yılının ilk beş ayında en az 18, son dört yılda ise en az 196 çocuk işçi yaşamını yitirdi.
Yarısı tarımda, yarısı sanayi ve hizmet sektöründe olmak üzere milyonlarca çocuk işçinin yasal koşullar sağlanmadan çalıştırıldığını kaydeden İSİG, bu çocukların birçoğunun da yasal işkolları dışında ve yasal sınır olan 15 yaş altında çalıştırıldığını kaydetti.
En Büyük Pay Tarımın
2012-2016 yılları arasında iş kazasında hayatını kaybeden çocuklar en çok tarım, inşaat, metal ve ticaret işkollarında çalıştırıldı. Tarımda çocuk ölümlerinin yüksekliğine dikkat çeken İSİG, bunun aile tarımının yok olması ve mevsimlik işçilikte kadın ve çocuk emeğinin başat olmasıyla ilişkili olduğunu vurguladı.
Çocuk işçiler en çok servis/trafik kazası, zehirlenme/boğulma, düşme ve ezilme/göçük nedeniyle yaşamını yitirdi. Ölen çocuklardan en az ikisi henüz altı yaşındaydı. Çocuk işçiler en çok Adana, Urfa, Antep, Konya, İstanbul ve Manisa'da yaşamını yitirdi. İSİG, özellikle Adana'da çocuk işçiliğinin sanayi ve tarımda yaygın olduğunu ve bu nedenle çocuk işçi ölümlerinde ilk sırada yer aldığını hatırlattı. İstanbul'da sanayi, Urfa, Antep ve Ankara'da ise tarımda çocuk işçi ölümlerinin yoğunluğu dikkat çekti.
Karar