ÇOBAN AÇIĞINI SURİYELİLER KAPATACAK

TİSK, Türkiye'deki 2.2 milyon Suriyeli'nin istihdamı için çözüm önerilerini açıkladı. İlk adres olarak hayvancılık sektörünü gösteren Başkan Eyüboğlu, "Türkiye'de çobanlık tercih edilmiyor. Bu alanda ciddi açık var. Açığı Suriyeliler kapatabilir" dedi

 Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ve Hacettepe Üniversitesi'nin ortak olarak hazırladığı "Türk İş Dünyası ve Suriyeliler" araştırmanın sonuçları açıklandı. Buna göre, Türkiye'de en az 300 bin kayıt dışı Suriyeli işçi çalışıyor. En az 150 bin çocuk Türkiye'de doğdu. 18 yaşından küçük 1.2 milyon Suriyeli bulunuyor. Türkiye'deki Suriyelilerin yasal olarak istihdama dahil edilememesi nedeniyle "kayıt dışı" sorununun arttığına dikkat çeken araştırmada, istihdam konusunda iş dünyasının somut önerilerine de yer verildi. Suriyeliler'in istihdamıyla ilgili en somut öneri ise hayvancılık sektöründen geldi. Türkiye'de 44 milyon küçükbaş, 14 milyon büyükbaş hayvan olduğu hatırlatılarak, çobanlık mesleğinin Türkiye'de tercih edilmediği, bu alanda ciddi bir açık olduğunu belirtildi. Sektördeki yaklaşık 100 bin kişilik bir istihdam potansiyelinin Suriyeliler dikkate alınarak planlanabileceği ifade edildi. Tarım Kredi Kooperatifleri'nin bu alanda meslek eğitimi imkânı sağlamak konusunda inisiyatif alabileceği vurgulandı. Öte yandan gıda ve imalat sektörlerinin istihdam için cazip alanlar olduğu belirtildi.

 KALICI HALE GELDİ
 Türkiye'deki yaklaşık 2.2 milyon Suriyeli'nin büyük ölçüde kalıcı hale geldiği sonucuna varıldığını söyleyen TİSK Başkanı Yağız Eyüboğlu "Bunu kabullenmemiz gerek. Suriyeliler'in önemli bir bölümü iş arıyor. Onlara kapsamlı, bütünleşik bir plan dahilinde istihdam imkânı yaratılmalıdır" dedi. Araştırmada, iş dünyasının Suriyeliler'i yabancı statüsünde çalıştırmanın getireceği ilave maliyetler konusunda devletin teşvik politikaları ile özendirici olmasınıistediği de aktarıldı.

 İSTİHDAM SORUNU SÜREÇ İÇİNDE ÇÖZÜLECEK
 12 kişilik bir ekip tarafından 5 ayda tamamlanan araştırma, istihdam sorunundan etkilendiği tespit edilen 18 ilde, ekonomide söz sahibi 134 kişiyle yapıldı. Türk iş dünyasının temsilcileri, yasal zemin oluşturulması halinde Suriyeliler'in istihdama kavuşturulmasının süreç içinde sağlanabileceği görüşüne yer verdi. Raporda ayrıca bu kişilerin en büyük sorununun eğitim olduğu görüşü paylaşıldı. 

İHA
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.