Denizli'nin elma deposu Çivril'de elma üreticileri isyan ediyor. Geçen yıl dalında elmanın kilogramını 1- 1.5 liraya satan üretici bu yıl 50 kuruşa bile satamıyor ve elmayı meydanlara döküyor.
Denizli'nin elma üretim merkezi olan 110 bin dekar alanda elma üretimi yapılan Çivril'de bu yıl elma üreticisi ürününü istediği fiyata satamıyor. Yaklaşık 250 bin ton elma üretimi yapılan ilçede bu yıl rekoltenin yüksek olması ve alıcı çıkmaması nedeniyle fiyatlar yarıdan fazla düştü.
Geçen yıl ürettiği elmayı dalında kilosunu 1- 1.5 liraya satan üreticiler bu yıl 50 kuruşa alıcı bulamıyor. Dip elma olarak tanımlanan ve meyve suyu fabrikalarının istediği elmalar ise 10 kuruşa bile satılmıyor. İlçede sadece Emirhisar Mahallesi'nde 20 bin ton dip elması meyve suya fabrikaları satın almadığı için meydanlara döküldü.
ÜRETİCİNİN SORUNLARINI BELEDİYE MECLİSİNİ TAŞIDI
CHP'li Belediye Meclis üyesi ve elma üreticisi Muzaffer Palaz, elma üreticisinin topladığı elmayı, meydanlara döktüğünü belirterek, konuyu Belediye Meclisi'ne taşıdı. Elma üreticisinin sorunlarının çözülmesini isteyen Palaz, "Elmanın sağlamını da çürüğünü de satamıyoruz. Sağlam birinci kalite elmayı kilosu 50 kuruşa, dip elmasını ise 10 kuruşa bile satamıyoruz" dedi. Emirhisar Mahallesi'nde 10 tüccarın elinde toplam 20 bin ton çürük elma olduğunu belirten Palaz, "Geçtiğimiz yıllarda elmanın çürüğünü de satıp maliyetlerimizi biraz düşürüyorduk, bu yıl meyve suyu fabrikaları dip elmasını 10 kuruşa bile almıyor. Üretici bahçesinden topladığı elmayı meydanlara dökmeye başladı. Fabrikalar almayınca her yer elma oldu. Sağlam elmayı depoya koyuyoruz kışın satarız umuduyla ama çürük elmalar meydanlarda elma dağları oluşturuyor" dedi.
ÜRETİCİ ELMASINI SATAMIYOR
Elma üreticisinin girdi maliyetleri yüzünden elmanın sağlamında da çürüğünden de para kazanamadığını belirten CHP Meclis Üyesi ve elma üreticisi Muzaffer Palaz, "Çivril'de elma üreticiliği yapan herkes aynı sıkıntıları yaşıyor. Üretici ne sağlam nede çürük elmasını satamıyor. Bu konuda Çivril Ziraat Odası ve Çivril Belediyesi de duyarsız. Emirhsar Mahallesi'nde 20 bin ton elma sokak aralarında bekliyor. Buralarda sinek ve kötü koku oluyor. Meyve suyu fabrikaları fiyatı daha da düşürmek için üreticiyi bekletiyor. Bir kilo elma için üretici 75 - 80 kuruş masraf ediyor ama 50 kuruşa satamıyor. Bazı üreticiler bırakın 10 kuruşu 5 kuruşa bile elmasını götürmeye razı. Yeter ki bu elma yığınları buradan kalksın" diye konuştu. Palaz, Belediye Meclisi'nde ilkokul öğrencilerine her gün birer elma verilerek hem öğrencilerin vitamin ihtiyacını alması, hem de elma üreticisinin ürününün satın alınması teklifi yaptıklarını belirtti.
Finans.Haberler.Com