Anız yakmanın toprağa zarar verdiğini belirten uzmanlar, doğru işlenen toprağın, çiftçinin yüksek verim almasına, yabancı ot kontrolüne ve torağın zenginleşmesine önemli katkı sağladığını vurguladı.
Bingöl Ziraat Odası Tarım Danışmanı Ziraat Mühendisi Erdoğan Yener, kaliteli ve yüksek verim için toprağın işlemesinin şart olduğunu belirterek, anız yakmanın toprağın üst tabakasındaki organik maddeler ile toprak altında bulunan ve toprağın oluşumunu sağlayan faydalı canlıları yok ederek, biyolojik dengenin bozulması gibi birçok zararının bulunduğunu söyledi.
"Doğru tarım için toprak işleme şart"
Buğday ve mısır hasadından sonra tarlada kalan bitki kalıntılarının, toprağı kısa sürede yeni ekime hazırlamak amacıyla yakılmasının, son derece zararlı olduğuna dikkat çeken Yener, "Bilindiği gibi tüm bitkilerin durağı topraktır. Toprak; bitkinin su, mineral madde organik ve inorganik besin elementleri vb. bitki için yaşamsal faaliyet sayılan daha bir çok etkenin temin merkezidir. Toprak, canlı bir varlık olup bitki için gerekli materyalleri sağlayan yegâne yapıdır. İyi bir tarımın daha doğrusu tarımın yapılabilmesi için yapılması gereken ilk iş toprak işlemedir" diye konuştu.
Yener, tarımın ilk adımı olan toprak işlemenin doğru yapıldığı takdirde bir çok masraf ve yorucu işlemden çiftçiyi kurtaracağını ve bu sayede yabancı ot kontrolünde kimyasal ilaçlara verilen paranın cepte kalacağını ifade etti.
"Tek sürüm yerine birden fazla ve aralıklı dönemler halinde toprak işlenmeli"
Toprağın aralıklı dönemler halinde işlenmesi gerektiğine dikkat çeken Yener, "Hasat sonrası işlemlerin başında gelen toprak işleme çeşitli aletler ile yapılmakta olup bunların başında pulluk, çizeller, dipkazanlar gelir bunlar ile yapılan işlem birinci toprak işleme adını alır bu işlem zamanında ve yerinde yapılırsa özelikle yabancı ot tohumları toprağın derinliklerine gömülmüş olacağından ekimini yapacağımız kültür bitkileriyle oluşturacağı rekabete handikap oluşturacaktır ve kültür bitkilerinin yeterli güneşlenme, topraktan bitki besin elementleri alınımında üstünlük sağlamış olacak. Birinci sürümden sonra beli bir vakit geçtikten sonra tohum yatağı hazırlanması adına ikinci bir sürüm daha yapılır bu toprak işlemede kullanılan Kültüvatörler, Tırmıklar, Toprak frezeleri, Merdaneler vb. alet ekipmanlardır bu ekipmanlarla toprak tesviye edilmiş olup toprak kesekleri kırılmış ve tarım yapılacak alan ekime elverişli hale getirilmiş olup ekim işlemi yapılabilir hale getirilir." dedi.
"Bazı çiftçilerimizin yaptığı en büyük hata anız yakmadır"
Anız yakmanın zararlarına değinen Yener, "Toprak işleme yapılırken geçen hasat döneminden kalan anız gibi materyallerin toprağa karıştırılması büyük önem arz etmektedir. Çünkü bu işlem ile torağa organik ve inorganik bir çok madde kazandırmış olacağız. Bazı çiftçilerimizin yaptığı en büyük hata anız yakmadır. Bu işlem toprağı fakir kılmakta ve toprak içerisinde bulunan canlı florayı yok etmektedir. Anızı yakma yerine anızı toprak işleme ile toprağa karıştırıp toprağa makro ve mikro element kazandırmayla torprağın verimliliğini daha da artırılabiliriz." İfadelerini kullandı.
"Toprak, işleme ile nefes alır"
Toprak işleme yöntemi ile havalanmış olan toprağın canlı aktivitesinin sağlanacağını anlatan Yener, "Bu sayede verime etkisi de artmış olacaktır. İşlenen toprak kolay tava gelmekte ve çiftçilerimize ekimde büyük kolaylık sağlamaktadır. Doğru işlenen toprak çiftçinin yüksek verim almasına yabancı ot kontrolüne ve torağın zenginleşmesine önemli katkıları olduğu aşikârdır. Bizlerde çiftçilerimize bu önerilerde bulunup verimlerine verim katıp gelecek nesillere ulaştırmak adına emanet aldığımız toprağı kirletmeden, sömürmeden, aldığımızdan daha iyi yada en azından aldığımız değerde devredelim. Tüm çiftçilerimize kolaylık diler bereketli bir sezon geçirmelerini temenni ederim. Bingöl Ziraat Odası ve ziraat mühendisi tarım danışmanı olarak çiftçimizin her zaman hizmetinde olduğumuzu bildirir her türlü tarımsal faaliyet hakkında gerekli bilgiyi oda olarak çiftçiye sunmaya hazırız." şeklinde konuştu.
İlke Haber Ajansı