ÇİFTÇİNİN DESTEKLENMESİNE MECBURUZ!

Buharkent Ziraat Odası Başkanı Naim Özdamar'ın kızının düğününe katılmak için geldiği Aydın'da sorularımızı yanıtlayan Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, çiftçilerin çok iyi desteklenmesi gerektiğini belirterek, "Bu ülkede yaşayan 81 milyonu ve ülkemize gelen 40 milyon turisti doyurmak istiyorsak, hatta ihracat da yapmak istiyorsak biz buna mecburuz" dedi.

Çiftçinin elindeki ürünü ucuz fiyata almak isteyen tüccarların, zaman zaman değişik müdahalelerde bulunduğunu ifade eden TZOB Genel Başkanı Bayraktar, buna müdahale ettiklerini, fakat bazen olumsuzluklar yayan tüccarın emellerine ulaştığını söyledi.
 
Bu noktada üretici birliklerine büyük görev düştüğünü dile getiren Bayraktar, "İspanya muz yetiştirirken üreticisine gerekli desteği sağlayıp, pazar payını kesinlikle aşağıya çekmiyor. Bizim de ekolojik üstünlüğe sahip ürünlerimiz olan incir, üzüm ve diğer ürünlerimize sahip çıkıp desteklememiz gerekir. Üreticimizin ürettiği bu ürünler için pazar kanallarının açılıp yeni pazarlar bulmamız lazım. Fiyat konusunda üreticinin bir mağduriyeti varsa bu giderilmelidir. Fiyat dengesizliği varsa buna gerekli müdahale yapılıp, her türlü destek sağlanmalı. Üretimimizin sürdürülebilirliği için üreticimizin daima sahada olması lazım. Bazı ürünlerde rekolte belirlenmesi noktasında ziraat odalarımız var, ama bazı ürünlerde yetersiz kalabiliyoruz. Bu bölgede odalarımız katılıyor mu tam olarak bilemiyorum. Rekoltenin yüksek gösterilmesiyle ilgili zaman zaman sorun yaşadığımız doğru. Fiyatın belirlenmesi hususunda bazı tüccarlar, en etkili enstrüman olan rekolte belirlenmesinde fiyatı aşağı çekmek için bunu kullanıyor. Çünkü rekolte düşük derlerse fiyat yukarı çıkacak. Biz bunlara müdahale ediyoruz ama, bu kişiler fiyatı aşağı çekmek için değişik söylemler geliştiriyorlar. Bizim bunlarla mücadelemiz devam ediyor" dedi.
 
Üretici birliklerinin görevinin üretici ile tüketici arasındaki fiyat dengesini korumak olması gerektiğini savunan Başkan Şemsi Bayraktar, "Biz anayasal bir kuruluşlarız ve anayasada görev tanımlarımız yazılı. Türkiye'de üretici birlikleri ve kooperatifler var. Hatta kooperatifçilik bizde Avrupa'dan da eski bir kuruluştur. Ama biz bunu geliştiremedik. Bunlar işlevsel olamadı ve üreticinin ihtiyacına cevap veremedi. Üretici birlikleri tam bu manada kuruldu. Ancak bunların meslek kuruluşlarından bir farkı yok, yani ziraat odalarından bir farkı yok. Bu kuruluşlar zamanında fiyatlara müdahale eden, gerektiğinde üreticinin ürünlerini depolayan ve fiyatları regüle edendir. Onların bu manada görev yapmasına gerek yok, zaten bu görevi yapan ziraat odaları var. Onların görevi üretici ile tüketici arasındaki makası kapatmak olmalı" diye konuştu.
 
TZOB Genel Başkanı Bayraktar sözlerini şöyle sürdürdü:

"Zeytin ve incirde desteklerin eşitlenmesi konusunda ziraat odaları olarak bizim Tarım Bakanlığımızdan bir talebimiz var zaten. Bilindiği üzere zeytin için bir koruma kanunu var ve bu kanun değiştirilmeye çalışılıyor. Bu kanun geri çekildi, Allah muhafaza bu çıkarsa zeytin bahçelerimiz azalır. Bu yasaların hiçbir şekilde çıkmasını arzu etmiyoruz. Yapısal sorunlara karşı üreticilerimize destek olmalıyız. Bu ülkede yaşayan 81 milyonu ve ülkemize gelen 40 milyon turisti doyurmak istiyorsak, hatta ihracat da yapmak istiyorsak biz buna mecburuz. Biz bunu gerçekleştirirsek Türkiye dünyanın gıda ambarı olabilir. Dünyadaki konjonktürü çok iyi takip etmeliyiz, çünkü dünyada küresel değişiklik nedeniyle büyük sorunlar yaşanmakta."

Aydın Denge Gazetesi
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.