TÜRKİYE Sulama Kooperatifleri Merkez Birliği (TÜSKOOP-BİR) Genel Başkanı Halis Uysal, Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş.'ye 86 bin 912 çiftçinin borçlu olduğunu,ödenmemesi halinde 51 bin 912'sinin icraya, 15 bin çiftçinin ise cezaevine gireceğini söyledi.
TÜSKOOP-BİR Genel Başkanı Halis Uysal, çiftçilerin karşılaştığı olumsuz tabloyu gözler önüne serdi. Türkiye'de yer alan 2 bin 500 sulama kooperatifi ile 27 sulama kooperatifi bölge birliğinin üst örgütü olduklarını belirten Uysal, sulama hizmetlerinde sulama kooperatiflerinin en önemli girdisi olan elektrik ücretlerinin, üretim maliyetlerini önemli derecede arttırdığını ve tarımda rekabet güçlerini azalttığını söyledi. Tarımsal sulama amaçlı kullanılan elektrik ve diğer girdilerin devlet tarafından desteklenerek teşvik edilmesi gerektiğine dikkati çeken Uysal, şöyle dedi: 'Avrupa Birliği ve gelişmiş diğer ülkelerde tarımsal elektrikler sübvanse edilmekte olup, AB ülkelerinde ise, elektriğin kilovatı ortalama 13 cent, bizde ise 23 cent civarında seyrettiğinden rekabet gücümüzü engellemektedir. Tarımsal elektriklerde yüzde 14'e indirilen kaçak enerji bedelleri, tarımsal sulamadan kaldırılmalıdır. Şimdiye kadar kesilen kaçak elektrik bedelleri geri ödenmelidir. Katma Değer Vergisi yüzde 18'den yüzde 1'e indirilmelidir.
Yüzde 5 belediye hissesi, yüzde 2 TRT payı, yüzde 1 fonla beraber anaparanın üstüne yüzde 43'ü bulan ilave yapılmakta olup, bunlar kaldırılmalıdır. Ödeme güçlüğü içindeki çiftçilerimizin elektrik borçları şu an da Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş.'ye anapara 1 milyar lira olup, şirketlere de 1 milyar liradır. 1.5 milyar lira, faiz olmak üzere çiftçi borcu toplamda 3.5 milyar lira bulmuş vaziyettedir. Bununda ödenmesi için tekrar yapılandırılması gerekmektedir.'
BORÇLU ÇİFTÇİ SAYISI ARTACAK
TÜSKOOP-BİR Genel Başkanı Halis Uysal, şu an itibariyle 86 bin 912 abonenin borçlu durumda olduğunu söyledi. Uysal, sulama mevsiminin yaklaştığı günlerde 5 bin 488 sayılı Tarım Kanun'un 19'uncu maddesi uyarında Bakanlar Kurulu tarafından 25 Nisan 2016 tarihinde kararlaştırılan ve 11 Mayıs 2016 tarihinde Resmi Gazete'de ilan edilen 'Tarımsal Sulamaya ilişkin elektrik borcu bulunan çiftçilere, bu borçları ödeyinceye kadar 2016 yılında yapılması gereken Tarımsal Destekleme ödemeleri yapılamaz' kararı bulunduğunu söyledi. Uysal, Ödeme güçlüğü içinde bulunan Türk çiftçisinde büyük şok yaratacak ve üretim yapamaz hale gelecektir. Şuan itibariyle 86 bin 912 abone borçlu. 12 bin 810 çiftçi icrada, 5 bin çiftçi de cezaevinde. Eğer primler ödenmez ise çiftçide borçları ödeyemez hale gelecektir. Borçların ödenmemesi halinde 51 bin 912'sinin icraya, 15 bin çiftçi de ceza evine girmiş olacak. Bu konunun derhal düzeltilmesi gerekmektedir" diye konuştu. Öneri sunan Uysal, 'Periyodik olan tarımsal üretimde, elektrik faturaları hasat dönemlerine uyarlanmalı her ay yerine hasat sonlarında 6 aylık periyotlar ile fatura edilmelidir. Ya da dekar başına elektrik fiyatı belirlenmelidir. Sulama mevsimi geldiği için kapalı olan elektrikler, özel elektrik şirketlerince acilen açılmalıdır. Aksi takdirde çiftçi, ekip biçme işlemini gerçekleştiremeyecek hale gelecektir' dedi.
Manisada Birgün