Sarayönü Ziraat Odası tarafından gerçekleştirilen organizasyonda Sarayönü'nde doğrudan ekimin durumu, sorunları ve çözüm yolları ile ilgili program gerçekleştirildi.
Sarayönü Ziraat Odası'nın, ilçe çiftçilerine yönelik olarak organize ettiği programda, tarımda doğrudan ekim yöntemi anlatıldı. Ziraat Odası Danışmanı Prof. Dr. Refik Uyanöz tarafından yapılan sunumda, geleneksel tarımın zararlarını, anıza ekimin ise avantajlarını ile dezavantajlarını anlattı. Bunun yanı sıra ilçe çiftçilerinden Nihat Ünal, uyguladığı doğrudan ekim yöntemlerini, edindiği tecrübeleri, gözlemlediği avantajları ve dezavantajları çiftçi arkadaşlarına aktardı. Soru cevap bölümüyle son bulan programın ardından katılımcılara yemek ikram edildi.
Sarayönü Ziraat Odası tarafından gerçekleştirilen organizasyonda Sarayönü'nde doğrudan ekimin durumu, sorunları ve çözüm yolları ile ilgili program gerçekleştirildi. Programda Ziraat Odası Danışmanı Prof. Dr. Refik Uyanöz'ün sunumunun yanı sıra çiftçi Nihat Ünal anıza ekim konusunda deneyimlerini anlattı.
Sarayönü Belediye Düğün Salonu'nda gerçekleştirilen program saygı duruşu ve istiklal marşının ardından Prof. Dr. Refik Uyanöz'ün sunumuyla başladı. Değişen çevre ve doğa koşullarının yanı sıra birçok faktörün tarımsal üretimde köklü değişiklikler yapılmasına zorladığını ifade eden Uyanöz, geleneksel toprak işleme sisteminden ve bu yönetim dezavantajlarından bahsetti. Daha sonra doğrudan ekimin ne olduğunu anlatan Prof. Dr. Refik Uyanöz, anıza ekimin avantajlarını ve dezavantajlarını sıraladı. Anıza ekimin Sarayönü'ndeki durumu ve dönem dönem yaşanan gelişmeleri de aktaran Uyanöz, bazı önerilerle sunumunu tamamladı. Prof. Dr. Refik Uyanöz'ün ardından kürsüye çiftçi Nihat Ünal geldi.
Verim iyi, fare ve ot sorun
Anıza ekim ile ilgili olarak tecrübelerini salonda bulunan çiftçilere anlatan Nihat Ünal, "Benim anıza doğrudan ekimden anladığım saplı tarlaya hiçbir toprak işleme yapılmadan tohumun toprağa yerleştirilmesidir. 2011 Yılında anıza doğrudan ekimle ilgili ilk denememi yaptım. 32 bin m²'lik alana Sertifikalı Arpa ektim. İlk yıl dekara 400 kg verim aldım. Aldığım verimin iyi ve giderlerimin az olması nedeniyle bir sonraki yıl Çatak projesine girmeye niyetlendim. 2012'de Çatak projesine girdim. Yine sertifikalı arpa ektim. İlk yılda uyguladığım ekim gübreleme ve ilaçlamayı aynı şekilde yaptım. Verimi de yaklaşık olarak 400 kg aldım. Çatak projesinin ikinci yılında proje gereği fiğ ektim. O yıl yaşanan kuraklık nedeniyle fiğden zarar ettim. Projenin üçüncü yılında Sertifikalı Buğday ektim. Verimim dekara 425 kg oldu. Anıza ekimin bazı sıkıntıları da var.
Yabancı ot ilaçlarının fazla etkili olmadığı için yabancı otlarda çoğalma oldu, ayrıca nadas yapılamadığı için fare yuvaları bozulmuyor haliyle fare zararının önüne geçilmiyor. Anıza direk ekimin faydalı gördüğüm yanları ise; zemin sert olduğu için zabrus zararlısı hareket edemiyor, dolayısıyla zabrus zararı az görülüyor. Anızlar bozulmadığı için kar kürtünlerinin tarlada birikmesi nedeniyle toprak tavını salmıyor. İlk ekim esnasında kurak gittiği yıllarda toprak fazla kurcalanmadığı için tav kaçmıyor. Tohum çıkışı kolay oluyor. Toprakta organik madde miktarı artıyor. Toprak zenginleşiyor" dedi.
Saray Medya