Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, su kullanımını kayıt altına almak için kuyulara ölçüm cihazı takma zorunluluğu getirmişti.
Suya kota getireceği endişesiyle uzun bir süre tartışılan düzenleme, 2011 yılında yürürlüğe girdi, 2012’de uygulamaya geçildi. İlk olarak 2013’ün şubatına kadar süre verildi. Ancak hedeflenen rakama ulaşılamadığından süre, 2016’ya uzatıldı. Yani çiftçiler, önümüzdeki yıla kadar kuyularına ölçüm cihazı taktırmak zorunda. Amaç, bilinçsiz su kullanımını önlemek. Otomatik sayaç okuma sistemiyle Konya’daki bütün kuyuların da ruhsatlandırılması amaçlanıyor. Projenin hayata geçirilmesiyle kuyular kontrol altına alınacak, kimin ne kadar su ve elektrik tükettiği takip edilecek.
“ÇİFTÇİNİN ALEYHİNE DEĞİL”
Devlet Su İşleri 4. Bölge Müdürü Mustafa Uzun, yeraltı suyu kullanımına ilişkin 2012 yılından itibaren bütün Türkiye için bir eylem planı geliştirildiğini, düzenleme ile yeraltı suyunu sınırsızca kullanımının önüne geçilmesinin ve planlı olarak ihtiyaç nispetinde kullanılmasının amaçlandığını söyledi. Konuyla ilgili vatandaşların bilgilendirilmesine yönelik yoğun bir şekilde çalışıldığını ve çalışmaların devam ettiğini belirten Uzun, çiftçinin, vatandaşın aleyhine bir durumun söz konusu olmadığını, plansız, kayıtsız kullanımların önlenmesinin amaçlandığını kaydetti. Devlet Su İşlerinin bilgisi olmadan yeni kaçak kuyuların açıldığını ve bunların uygun olmadığını dile getiren Uzun, “çünkü bunlar yeraltı suyu potansiyelimizi tehdit ediyor. Barajlardaki su miktarının sınırlı olduğu gibi yeraltı suyu da sınırlı. Bunun da bir program dahilinde kullanılması gerekiyor. Ve bunu kullanan çiftçilerin de kayıt altında olması gerekiyor” dedi.
“KUYULAR, DSİ BİLGİSİNDE OLMALI”
Çiftçilerin yeraltı suyunu kullanmaması veya ürününün zarar görmesi gibi bir amacın güdülmediğini vurgulayan Mustafa Uzun, “kaçak kuyu açılmaması gerekiyor. Kuyuların mutlaka Devlet Su İşlerinin bilgisi dahilinde olması gerekiyor. Bu konuda vatandaşın bilgilendirilmesi ve kuyuların güncellenmesi, kuyuların DSİ envanterine dahil edilmesi yönündeki çalışmalar devam ediyor. Çalışmalar vatandaşla beraber, ilçelerdeki kaymakamlıklarla, yine aynı şekilde sivil toplum kuruluşlarından ziraat odalarıyla, tarım kuruluşlarıyla birlikte işbirliği içinde yürütülmektedir. Bölge sınırları içinde 24 bin civarında ruhsatlı kuyu var. Ruhsatlı kuyuların hem güncellenmesi hem de DSİ envanterinde takip sistemine dahil edilmesi, vatandaşımızın da kullanım kolaylığı açısından önem taşıyor. Bazı yeraltı suyu kooperatiflerimiz, DSİ’den de önce yeraltı suyu kullanımında kayıp kaçağı en aza indirebilmek için takip sistemini kendileri kurdular. Çiftçinin su tüketimi ve verim kalitesi açısından çok önemli bir uygulama. Şu an birçok yerde o sisteme geçildi. Geçmeyen çiftçileri de davet ediyoruz. 2016’ya kadar bu sisteme geçilmesi gerekiyor. Kayda değer bir maliyeti yok. Vatandaşların DSİ’ye müracaat etmeleri gerekiyor. Her şeyde bir planlama yapmak gerekiyor. DSİ, vatandaşın aleyhine bir davranış asla sergilemez” diye konuştu.
Yeni Meram