Tekirdağ Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, çiftçileri, sahte ve taklit gübreye karşı uyardı.
İl Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, ilçelerde faaliyet gösteren, 43 tarım kredi kooperatifi, 5 pancar ekicileri kooperatifi, 8 yağlı tohumlar tarım satış kooperatifi, 1 Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifi, 8 ziraat odası, 116 özel bayi, 6 üretici firma ve 5 dolum - depolama tesisinden oluşan 181 firmanın gübre sattığı belirtildi.
Adı geçen bayilerin, il müdürlüğünün bitkisel üretim ve bitki sağlığı şubesi gübre denetim personeli tarafından yılda en az 1 defa denetlendiği, ilçe müdürlüklerinin teknik personeli tarafından ise düzenli olarak kontrol edildiği ifade edilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:
"İlkbaharın yaklaşması ve yağışların artması nedeniyle tarımsal faaliyetlerin yoğunlaşması ve dolayısıyla gübre sektörü hareketlenmesi ile bunu fırsat bilen kötü niyetli kişiler piyasaya sahte ve taklit ürün arz edebilirler. Piyasa da teknik düzenleme ve standartlara uygun olmayan ya da gübre vasfı taşımayan ürünleri pazarlamak suretiyle haksız kazanç elde etmek isteyenlere engel olunarak, çiftçimizin mağdur duruma düşürülmesinin önlenmesine çalışılmaktadır. Kimyevi gübre piyasa denetimlerinde ambalajlama, işaretleme, tescil, lisans, bayilik ve satış sözleşmesi, bayi ve depoların fiziksel şartlarının uygunluğunun kontrolü yapılmakta aynı zamanda teknik düzenlemeye veya standardına uygunsuzluğunun tespiti halinde ilgili yasaya göre işlem yapılmaktadır. "
Açıklamada, kimyevi ve organik gübrelerin sahte olup olmadıklarının ancak laboratuvar analizleri ile anlaşılabileceği, sahte gübrelerin kum, alçı, çimento, kömür tozu ve hayvan artığıyla üretildiğinden toprağa büyük zarar verdiği vurgulandı.
Açıklamada ayrıca, sağlıklı ve verimli bir gübreleme için mutlaka toprak analizlerinin yapılması ve sonuçlarının yetkililer tarafından incelenmesi gerektiği kaydedildi.
Son Dakika