ÇİFTÇİLER İÇİN YENİ DESTEK PAKETİ AÇIKLANDI!

"2023 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemeler ve 2024 Yılında Uygulanacak Sertifikalı Tohum Kullanım Desteğine İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı," Resmi Gazete'de yayımlandı. Bu karara göre, Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli kapsamında, dekar başına buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale için 103 lirası mazot ve 46 lirası gübre olmak üzere toplamda 149 lira destek sağlanacak.

Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli kapsamında, çiftçilere sağlanacak tarımsal destekler büyük bir titizlikle belirlendi. İşte, bu yıl için açıklanan detaylar:

Buğday, Arpa, Çavdar, Yulaf ve Tritikale Üreticileri: Dekar başına 103 lira mazot, 46 lira gübre olmak üzere toplamda 149 lira destek alacaklar.

Çeltik Üreticileri: Dekar başına 250 lira mazot, 21 lira gübre olmak üzere toplamda 271 lira destek sağlanacak.

Fındık, Kuru Soğan, Yaş Çay, Zeytin, Şeker Pancarı Üreticileri: Dekar başına 86 lira mazot, 21 lira gübre olmak üzere toplamda 107 lira destek alacaklar.

Kuru Fasulye, Mercimek, Nohut, Aspir Üreticileri: Dekar başına 103 lira mazot, 21 lira gübre olmak üzere toplamda 124 lira destek sağlanacak.

Kütlü Pamuk Üreticileri: Dekar başına 345 lira mazot, 21 lira gübre olmak üzere toplamda 366 lira destek alacaklar.

Patates, Soya Üreticileri: Dekar başına 172 lira mazot, 21 lira gübre olmak üzere toplamda 193 lira destek sağlanacak.

Yağlık Ayçiçeği, Kolza (Kanola) Üreticileri: Dekar başına 121 lira mazot, 21 lira gübre olmak üzere toplamda 142 lira destek alacaklar.

Yem Bitkileri Üreticileri: Dekar başına 94 lira mazot, 21 lira gübre olmak üzere toplamda 115 lira destek sağlanacak.

Diğer Ürünler: Dekar başına 86 lira mazot, 21 lira gübre olmak üzere toplamda 107 lira destek alacaklar.

Nadas Yapan Çiftçiler: Dekar başına 40 lira mazot desteği verilecek.

Bu desteklerin yanı sıra, organik tarımın teşvik edilmesi amacıyla çeşitli kategorilere göre dekar başına 30 ila 180 lira destek sağlanacak. Arıcılık Kayıt Sistemi ve Organik Tarım Bilgi Sistemi'ne kayıtlı olan organik statüde bulunan kovanlar için arı yetiştiriciliği yapan çiftçilere kovan başına 30 lira destek verilecek.

İyi tarım uygulamaları desteği de kategorilere göre dekar başına 30 ile 270 lira arasında değişecek. Küçük aile işletmelerinin desteklenmesi uygulamalarında dekara 200 lira ödenecek.

Fark ödemeleri kapsamında belirlenen havzalarda yetiştirilen ürünlere de önemli destekler sağlanacak. Buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale, çeltik, dane mısır, dane zeytin, kolza, kuru fasulye, mercimek, nohut, kütlü pamuk, soya, yağlık ayçiçeği, yaş çay ve zeytinyağı ürünleri için kilogram başına çeşitli oranlarda destek verilecek.

Bu desteklerden yararlanabilmek için Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı olan gerçek ve tüzel kişiler başvurabilecekler. Bu kapsamlı destek paketi, Türkiye'nin tarım sektörünü daha rekabetçi ve sürdürülebilir hale getirmeyi amaçlıyor.

Karar, yönetmelik metni, uygulama talimatları ve diğer ilgili dokümantasyonlar gibi kapsamlı bilgilere ulaşmak için lütfen tıklayınız!

resmigazete.gov.tr
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.