Pankobirlik Genel Başkanı ve Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, gıda ve enerjide büyümekte kararlı olduklarını söyledi. "Enerji özelleştirmelerine ilgimiz Soma ile başlamadı" diyen Recep Konuk şeker üreticisi olduğu kadar elektrik de ürettiklerini belirtti.
Facebook Twitter Linkedin Google
Pankobirlik Genel Başkanı ve Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, Konya Şeker’in 1.5 yıl önce aldığı Kangal Termik Santrali ve geçen hafta en yüksek teklifi verdiği Soma B Termik Santrali ihalesini hatırlatarak, “Bir çiftçi kuruluşunun enerji sektöründe ne işi var?” sorularıyla karşılaştığını söyledi.
ELEKTRİKTE TECRÜBEMİZ VAR
“Biz kuruluşundan itibaren sıra dışı olan bir şirketiz. Türkiye’de kooperatifçiliğin pek bilinmediği dönemde, bir şeker fabrikasını kooperatifçilik marifetiyle inşa ederek yola çıkıp bir sanayii yapılanması gerçekleştirmiş bir kooperatifiz” diyen Pankobirlik Başkanı Recep Konuk, “Enerji özelleştirmelerine ilgimiz Soma ile başlamadı. Kangal Termik Santrali özelleştirmesinden önce Seyitömer Termik Santrali özelleştirmesine girdik. Yatağan’a da, Tunçbilek’e de talip olduk. Seyit Ömer özelleştirmesinde de 2 milyar 78 milyon dolara kadar çıktık. O santral nasip olmadı, Kangal’ı 985 milyon dolarlık teklifimizle aldık. Şeker üreticisiyiz. Ancak şeker üretiminde ne kadar tecrübeye sahipsek elektrik üretiminde de o kadar tecrübeye sahibiz” ifadelerini kullandı.
‘ÇOBAN YILDIZI’ İLE TERMİK ATILIM
Konya Şeker’in 2010’da enerji sektöründe faaliyet göstermek üzere Çoban Yıldızı A.Ş.’yi kurduğunu belirten Konuk, “Çumra Entegre Tesisi’ndeki termik santral ve Kangal Termik Santrali’nden sonra süreçte bir aksilik olmaz da Soma Termik B Santrali de bünyemize katılırsa Konya Şeker olarak ülkemizdeki toplam elektrik üretiminin yüzde 3,5’unu tek başımıza karşılayacak seviyeye ulaşacağız” şeklinde konuştu.
Pankobirlik Genel Başkanı ve Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Konuk, gıda ve tarım yatırımlarıyla ilgili “ Gıda ve enerjide büyüme kararlılığındayız. Kökümüzden asla kopmayacağız, kopamayız. Yani tarım ve gıda sektörü bizim yine ana faaliyet alanımız olmaya devam edecek” dedi.
1.6 MİLYAR DOLARLA 35 ÜRETİM TESİSİ
Türkiye’nin 2023 yılında dünyanın en büyük 5 tarım ekonomisinden biri olmayı hedeflediğine dikkat çeken Konuk, “Konya Şeker olarak biz de bu hedefe paralel olarak kendi hedefimizi, dünyanın en büyük 5 gıda şirketi arasına girmek olarak belirledik. 250 bin hektarlık alanda on binlerce üreticiye sözleşmeli tarım yaptırıyoruz. Son 10 yılda tarım ve gıdada öz kaynakla yaklaşık 1,6 milyar dolarlık yatırım yaparak 35 üretim tesisini tamamladık” yorumunu yaptı
ÇEVRECİLİĞİMİZLE YARIŞAMAZLAR
Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, enerji yatırımları ve çevreye etkileriyle ilgili soru üzerine, termik santrallerin artık 50 yıl önceki teknolojiyle kurulmadığını ve işletilmediğini söyledi. “2000’lerin teknolojisi bile geride kaldı” diyen Pankobirlik Başkanı Recep Konuk şöyle konuştu:
“Eğer teknolojiye yatırım yaparsanız bir termik santral bugün bir konut kadar emisyon üretmeyebilir. Çumra’daki santralimiz Çumra’nın her hangi bir evindeki kömür sobası kadar emisyon bırakmıyor bacasından. Çevrecilik konusunda ise çevreci derneklerin, örgütlerin, STK’ların bile Konya Şeker ile yarışabileceğini sanmıyorum.”
ZEYTİN ÜRETMEYE DEVAM
Pankobirlik Genel Başkanı ve Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, Soma’daki zeytin ağaçlarını hatırlatarak, “Soma’daki zeytinlikler ne olacak” diye soran gazetecilere, “Zeytin üretmeye devam edeceğiz” cevabını verdi.
Yeni Akit