Kayseri Şeker Fabrikası, Türkiye'de ilk kez uygulanacak bir modelle şeker işçisi ile pancar çiftçisini fabrikaya ortak edecek.
Getirilecek SPK denetimi ile entegre edilen proje kapsamında fabrikada oluşması muhtemel keyfi yönetimin önünü geçilecek. Bu özelleştirme modeli, özelleştirme kapsamında bulunan 25 kamu şeker fabrikası için de örnek olacağı düşünülüyor.
Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, fabrikanın Özelleştirme İdaresi bünyesinde bulunan yüzde 11 hissesini satın alarak çiftçi ve işçiye satacaklarını kaydetti. Akay, 2 yıl önce böyle bir girişimde bulunduklarını ancak Özelleştirme İdaresi'nin yüksek bir bedel belirlemesinden dolayı ihalenin iptal edilmek zorunda kaldığını anımsattı. Akay, “Geldiğimiz noktada fabrikanın mali yönden güçlenmesi bizim de elimizi kuvvetlendirdi. Bu konuda Özelleştirme İdaresi'ne yeni bir model önerdik" dedi.
Amaçlarının hakkaniyet ölçüsünde sermayeyi tabana yaymak olduğunu bildiren Akay, bundan dolayı Özelleştirme İdaresine firmaların değil kişilerin oluşturduğu konsorsiyumun girebileceği bir ihale modelini önerdiklerini söyledi. Kendilerinin bu teklifine Özelleştirme İdaresi'nin olumlu yaklaştığını kaydeden Akay, “Özelleştirme İdaresi tamamen çiftçilerin istediği gibi bir ihale şartnamesi hazırlayacak. Çiftçi ve çalışanlar bir kişiye vekâlet verecekler. Vekâleti alan kişi de ihaleye katılacak" diye konuştu.
Bu modelin hayata geçmesiyle çiftçi ve işçinin fabrikaya ortak olarak sermayenin tabana yayılacağını ve en önemlisi SPK denetimine gireceği için fabrikanın bir daha geçmişte yaşadığı sıkıntıları yaşamasının önüne geçileceğini söyleyen Akay, “Asıl önemlisi ise özelleştirme kapsamında bulunan 25 kamu şeker fabrikası için meşale yanmasına sebep olabilir" dedi.
Milli gazete