ÇİFTÇİ MESAİYE BAŞLADI

Sarayönü'nde ekim hazırlıkları başladı. Bazı çiftçiler, temizlenmesi için tohumlukları selektörlere götürürken, bazıları da hazır tohumluk alıyor. Doların yükselişinden dolayı tohum ve gübre fiyatlarında ise ciddi bir artış yaşandı.

Önemli tarım merkezlerinden olan Sarayönü'nde çiftçiler ekim için hazırlıklarına başladı. Önümüzdeki günlerde başlayacak ilçe genelindeki ekimlerde çiftçi, tohumu önce gübreyle sonra toprakla buluşturacak. Ekim işleminin 2 ay sürmesi bekleniyor.

Bazı üreticiler, ekmek için hazırladıkları tohumlukları kullanmaya hazırlanırken bazıları da hazır, çuvallanmış tohumları veya sertifikalı tohumları almayı tercih ediyor. Birçok çiftçinin tek gelir kaynağı olması ve yılda sadece bir defa ürün alınması nedeniyle ekim zamanının da iyi belirlenmesi büyük önem arz ediyor. Hasat döneminde buğday ve arpa fiyatlarında meydana gelen artışa bağlı olarak tohum ve gübrenin fiyatı da arttı. Bu yıl, tohumluk sertifikalı arpanın fiyatı 1.28 TL, tohumluk sertifikalı buğdayın fiyatı ise1.35 TL. Dap gübre ise 1.85 TL’yi buldu.

‘Girdiler belimizi büküyor'

Girdiler nedeniyle ekim yapmakta zorlandığını da belirten bazı çiftçiler ise, "Bu ekim sezonu da sancılı başlıyor. Geçtiğimiz günlerde etkili olan yağmurlar üreticinin yüzünü biraz güldürdü. Bölgemizin yinede yağışa ihtiyacı var. Orta sınıf çiftçi sıkıntılı. Mazot fiyatları belimizi büküyor. Bir litre mazot ile 6 kilo buğdayın fiyatı aynı. Gübre fiyatları her yıl olduğu gibi bu ekim döneminde de artıyor. Tohumluk buğday da arttı. Girdiler, her yıl ekim zamanında artıyor. 1.5 TL olan DAP gübresi 1.85 TL’yi buldu. Çiftçilere daha çok destek verilmeli. Her türlü afeti yaşadık. Bazı üreticiler ekim yapamaz. Nüfusun büyük bir bölümü geçimini tarımdan sağlıyor. Bu nedenle üreticiye verilen destekler artırılmalı" şeklinde konuştu.

'Zamanlama çok önemli'

Ekim zamanının iyi belirlenmesi gerektiğine de dikkat çeken Sarayönü Ziraat Odası Başkanı Ömer Fatih Karça, "Ülkemizde çevre şartları nedeniyle buğday ve arpada çeşitler bölgelere göre değişiklik göstermektedir. Uygulanan tarım teknikleri de farklıdır. Çiftçilerimiz ekim zamanını çok iyi belirlemelidir. Alatav riskine (çimlerin kuruması) dikkat edilmesi gerekir. Bölgelerine göre değişmekle beraber hububat yetiştiriciliğinde kışlık ekimlerde özellikle Eylül ayının son iki haftası ile Ekim ve Kasım ayları tohum ekimi için büyük önem arz ediyor. Ekim zamanının belirlenmesinde yapılacak çok basit hatalar belki de bir yılın kaybolmasına sebep olabilmektedir. Bu nedenle ekim için toprak nemi yeterli, toprak sıcaklığı da 8-10 derece olmalıdır. Yine ekim, toprakta çimlenmenin hızlı bir şekilde olacağı, alatav riskinin azaldığı ve kışa girmeden önce iyi bir çıkışın sağlanacağı zamanda yapılmalıdır. Ekim zamanının belirlenmesinde tohum çeşidinin soğuğa dayanıklılık gibi faktörler de önemlidir" dedi.

Saray Medya
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.