Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hayata geçirilen ÇKS aracılığı ile yetiştirilen ve üretilen tarımsal ürünlerin tüm ülke çapında takip edilerek tarım politikasının oluşturulmasına yardımcı olmak amaçlanmaktadır.
Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) Nedir?
Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS), Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından oluşturulan çiftçilerin kayıt altına alındığı tarımsal veri tabanıdır. Sistem çiftçilerin buraya istenen belgeleri beyan ettikten sonra sisteme kayıt olması ile çalışmaktadır. Burada ana amaç yetiştirilen ve üretilen tarımsal ürünlerin tüm ülke çapında takip edilerek tarım politikasının oluşturulmasına yardımcı olmaktır.
Çiftçi Kayıt Sistemi'ne Kayıt Olmak İçin Nereye Başvurulacak?
Çiftçiler ÇKS'ye kayıt olabilmek veya kayıttaki bilgileri güncellemek için, istenen bilgi ve belgelerle, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı il/ilçe müdürlüklerine başvurabilirler. Birden fazla ilçe sınırları dahilinde tarımsal faaliyet sürdüren çiftçiler ÇKS'ye kayıt olmak için, başvurularını tarım arazisinin bulunduğu yerleşim birimlerinden herhangi birinin bulunduğu ilçe müdürlüğüne, arazi merkez ilçede ise il müdürlüğüne yapacaklardır.
Çiftçi Kayıt Sistemi Başvuru Tarihi Nedir?
Her üretim yılına ilişkin çiftçi başvuruları bir önceki yılın 31 Aralık tarihinde sona erer. Çiftçilerin bu tarihten sonra sahip oldukları veya kiraladıkları tarım arazileri hariç olmak üzere ÇKS'ye yeni bir çiftçi ve arazi kaydı yapılamaz. ÇKS'ye kayıtlı tarım arazileri üzerindeki üretim bilgilerinin güncellenmesi ise üretim yılının 15 Mart-15 Mayıs tarihleri arasında yapabilecek.
Muhbir Haber