ÇİFTÇİ BEYAZ ALTINA DÖNÜYOR

Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, Menderes Ovası'nın iklimine, toprak yapısına en uygun ürünün pamuk olduğunu, bunu Laodikya kazılarında bulunan top kumaşlar ve tezgahlarla gördüklerini söyledi.

Denizli'de pamuk üretiminin her geçen yıl artmaya devam ettiğini dile getiren Gemici, "Merkez ovamızın, hatta eskiden beri Menderes Ovası dediğimiz, Çürüksu'daki ovalarımızın binlerce yıl öncesine dayanan mazisinde pamuk var. Coğrafi yapımıza, toprağımıza en uygun ürün pamuk. Her türlü olumsuzluğa rağmen en kaliteli üretilen ürün pamuk. Son 2-3 yıldır kaybettiğimiz pamuk alanlarına dönüş var. Çiftçimiz artık beyaz altın pamuğa dönüyor. Serbest piyasada oluşan pamuk fiyatlarının çiftçiyi tatmin edici noktaya yaklaşması, devletin verdiği destek ekim alanının artmasına neden oldu. Pamukta işçiliğin makineyle yapılmaya başlamasıyla maliyet azaldı. Denizli'nin yüzde 98'inde makineli hasat başladı" dedi. 

Meyve verimi düştü

Üreticilerin pamuk tarlasına diktiği meyve ağaçlarını sökmeye başladığını anlatan Gemici, "Çiftçileri pamuk tarlalarına meyve dikmeyin diye uyardık. Mikroklima özelliği olan, taban suyunun olmadığı yerlerde meyve deseninin oluşması hem verimlilik hem de o ürünün daha kaliteli olması açısından iyi. Pamuk tarlasında, taban suyu olan tarlada meyvecilik yaparsan belli bir dönem sonra verim düştüğünde hüsran yaşanır" diye konuştu. 

Yeni Asır
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.