Adana Çiftçiler Birliği İkinci Başkanı Mutlu Doğru, 2015 yılı tarımsal destekleme prim fiyatlarının bir an önce açıklanması gerektiğini söyledi.
Çiftçiler, 2015 yılı tarımsal destekleme primlerinin açıklanmasını bekliyor. Mısır, pamuk ve soya ekim sezonunun yaklaştığını belirten Adana Çiftçiler Birliği İkinci Başkanı Mutlu Doğru, bu ürünlere ait tarımsal destek prim oranının da bir an önce açıklanması gerektiğini ifade etti. Destek primi oranlarının açıklanma zamanının geçtiğini anlatan Doğru, aksi halde çiftçinin tahminlerine göre ürün ekeceğini, bunun da ürün hasadı zamanı sıkıntı doğuracağını açıkladı. Devletin pamuk, mısır ve soya gibi ürünlerden ihtiyaç olanı, daha fazla ekilmesini istediği ürünü prim sistemiyle yönlendirdiğini ifade eden Doğru, prim fiyatlara açıklanmadığı için çiftçinin tereddütte kaldığını vurguladı. Son yıllarda destekleme fiyatlarının ocak ayı içerisinde en geç ise şubat ayı başlarında açıklandığını hatırlatan Doğru, “Şubat ayına girmemize rağmen 2015 destekleme fiyatı açıklanmadı. Bu primlerin muhakkak bir an önce, ekim sezonundan önce açıklanması lazım ki çiftçi hesabını ona göre yapsın ve ekimini ona göre belirlesin. Pamuğa fazla ihtiyaç varsa pamuğa fazla prim verelim, soyaya ihtiyaç varsa soyaya prim verelim fazla ve çiftçimizi yönlendirelim. Bunun şubat ayı çıkmadan muhakkak açıklanması lazım. Bu, üreticiler için, ülke ekonomisi için çok önemli.” dedi.
PAMUKTA BEKLENTİ 80 KURUŞ
Yağlı tohum ve ham yağ ithalatının petrolden sonra en çok olan ikinci kalem olduğunu hatırlatan Doğru, çiftçiyi yağlı tohumları ekmeye yönlendirmek gerektiğini anlattı. Bunun için özellikle soya ve pamuktaki destekleme primlerinin artırılması gerektiğine vurgu yapan Mutlu Doğru, “Bizim pamukta gönlümüzden geçen en az 80 kuruş destekleme. Pamuk primi böyle olursa inanıyorum ki çiftçimiz pamuk ekimine yönelecektir. 80 kuruştan aşağısı pamuk ekimine teşvik sayılmaz. Soya için bir rakam açıklandı ama bunların arttırılması lazım.” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin yaklaşık pamuk tüketiminin yıllık yaklaşık 1.5-1.6 milyon ton olduğunu kaydeden Doğru, bunun ancak 500-550 bin tonunun Türkiye’de üretilebildiğini söyledi. Kalan 1 milyon tonluk kısmın ithal edildiğini anlatan Doğru, “Halbuki Güneydoğu, Akdeniz ve Ege bölgesinde 2 milyona yakın kapasitemiz var. Pamukta kendi kendimize yetecek bir ülke olabiliriz, yeter ki destek verilsin, biz bunu üretiriz. Pamuk üretimi çok düştü, herkes mısıra yönlenince ona da kötü oluyor. Herkes mısır üretince bu sefer mısır fiyatı da düşüyor. Hem ülkenin ihtiyacını karşılayamamış oluyoruz, pamuk açığı oluyor, soyayı karşılayamamış oluyoruz soya açığı oluyor, herkes gidip mısır ekince mısır da para etmeyince çiftçi de mutsuz oluyor. Bunun için devlet tarımsal desteklerden, ürün bazındaki primlerin makul oranlarda ve zamanında açıklanmasından geçiyor.” şeklinde konuştu.
Son Dakika