Gıda Tarım Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "(Ceylanpınar İşletmesi'ni İsrailliler aldı iddiası) Hiç kimse almış değil, ne İsrailliler ne bir başkası aldı. Hiç kimse almış değil. Yani o enformasyonun zerresi doğru değil. Konuşuyorlar, öyle bir şey yok. Biz zaten orayı satmak niyetinde de hiç olmadık" dedi.
Eker, TİGEM Karacabey Tesisleri'nde düzenlenen "Tarımda 10 Yıl" konulu toplantıda yaptığı konuşmada, tarım işletmelerinde işçi memur toplam 6 bin 274 kişinin çalıştığını, 30 işletmenin 19'unun şu anda kirada olduğunu, bunun da toplam arazinin yaklaşık yüzde 8'ini oluşturduğunu belirtti.
Kullanımda 18 işletmenin olduğunu, burada da 3,3 milyon dekar arazinin bulunduğunu kaydeden Eker, bu işletmelerde sığırcılık, koyunculuk ve safkan Arap atı yetiştiriciliği yapıldığını ve hububat alanında tohumluk üretildiğini anlattı.
Eker, safkan Arap atında Türkiye'nin en büyük popülasyonunun TİGEM'in elinde olduğunu belirterek, "373 anaç toplam bin civarında safkan Arap atımız var. 68 bin baş ana olmak üzere yaklaşık 150 bin baş koyun var. Sığır da 11 bin başı ana olmak üzere toplam 26 bin hayvan besleniyor işletmelerimizde" diye konuştu.
Bu işletmelerin verimlilik ve kar elde etmelerinin son derece önemli olduğunu ifade eden Eker, en büyük işletmelerinin Ceylanpınar Tarım İşletmesi olduğunu kaydetti.
Ceylanpınar'da yaklaşık 336 milyon liralık sulama yatırımı yaptıklarını, bin civarında kuyu açıp, 500 bin dönüm arazinin tamamını sulamaya açtıklarını anlatan Eker, geçmişte bu bölgede 200 bin dönüme yakın arazinin sulamaya açıldığını, kendilerinin buna 2 yıl önce 500 bin dönüm ilave ettiklerini bildirdi.
"2017'ye kadar 410 milyon daha yatırım yapacağız"
Eker, 2009-2013 arasında, hayvancılıkta, mekanizasyonda, tarımsal yapılarda ve sulamada yaklaşık 800 milyon lira yatırım yaptıklarını kaydederek, "2014'te de yaklaşık 170 milyon lira ödenek yaptık. 2017'ye kadar 410 milyon daha yatırım yapacağız" dedi.
Ceylanpınar'ın, 170 bin hektar, yani 1 milyon 700 bin dönüm olduğunu, dünyanın en büyük çiftliklerinden birisi konumunda bulunduğunu belirten Eker, işletmelerin artıda olduğunu, bu yıl sonu itibarıyla hasılalarının 550 milyon lira civarında olacağını bildirdi.
"Zerresi doğru değil"
Bakan Eker, bir gazetecinin "Ceylanpınar İşletmesi'yle ilgili zaman zaman söylentiler çıkıyor. Bir dönem 'İsrailliler aldı' diye söylentiler çıktı, bir dönem Araplarla ilgili çıktı. Bu doğru mu?" şeklindeki sorusu üzerine şunları söyledi:
"Hiç kimse almış değil, ne İsrailliler ne bir başkası aldı. Hiç kimse almış değil. Yani o enformasyonun zerresi doğru değil. Konuşuyorlar, öyle bir şey yok. Biz zaten orayı satmak niyetinde de hiç olmadık. Yani ben son 12 yılı söylüyorum, böyle bir düşüncemiz de olmadı zaten. Bizden oranın satın alınmasıyla ilgili bir talep de olmadı. Doğru değil, zaten olmayan bir şey üzerinde insanlar tamamen spekülasyon, konuşuyor."
Eker, bu tür büyük işletmeleri parça parça kiralama niyetinde de olmadıklarını, bunu hiç düşünmediklerini vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Biz bir bütün olarak diyoruz ki; burada bizim bir tasavvurumuz, planımız, yatırım perspektifimiz var. Biz zaten burada üretim yapıyoruz. Birisi gelse dese ki 'Ben de sana burada ortak olayım' biz deriz ki 'Şu kadar yatırım yaparız, burada ortak oluruz' eyvallah ama arazi bizim, biz ancak kendi arazimizde ortak olmak kaydıyla bunu o manada yatırıma açarız."
Arazilerin kiralanması
Coca Cola'nın Türkiye genelinde Anadolu Grubu'yla beraber çeşitli yerlerde meyve bahçeleri kurduğunu hatırlatan bir gazetecinin, "Sizden arazi istediler galiba" sözleri üzerine Eker, "Vermedik. Bana diyor ki 'şu bölgeden şu kadar dönüm arazi ver, ben buraya şeftali ekip dikeceğim'. Biz o şekilde vermeyiz" diye konuştu.
Eker, işletmenin bütünlüğü açısından bu tür bir uygulama yapmadıklarını ifade ederek, şunları kaydetti:
"Ama bir bütün olarak bana bir proje getirir birisi, nitekim Kumkale İşletmesi, Çanakkale'de 17 bin dönüm arazisi vardı toplam. Biz işte kiraladığımız 19 işletme içinde bir tanesi o. Geldiler, proje yaptılar, proje ihalesine çıkıldı, o bahsettiğiniz grup meyvecilik yapmak üzere, en iyi proje onlarındı orayı kiraladılar, 30 yıllığına şu anda orada faaliyet yapıyorlar. Mesela Dimes, Tokat Kazova'da bir işletmemiz vardı, onu Dimes kiraladı, biz orada da iştirak halindeyiz, ortağız. Bize yüzde 25 hisse verdi, onlar tesis kurdular. Arazi bizim, yüzde 25 de pay alıyoruz. Dolayısıyla meyvecilikle ilgili iki grubun birinde kira birinde iştirak halindeyiz."
Son Dakika