İzmir'in turizm merkezlerinden Çeşme ilçesinde sakız üretiminin artırılması amacıyla hazırlanan "Çeşme'den Sakız Damlıyor" projesi kapsamında ilk hasat yapıldı.
Nihat DELİBAŞI
Çeşme Belediyesinin Alaçatı'daki bahçe ve gen merkezinde yetiştirilen sakız ağaçlarına hasadın "ilk çizikleri" atıldı. Ağaçlardaki çiziklerden çıkacak sakız damlalarının gelecek hafta toplanmasına başlanacak. Bir ağaçtan yaklaşık 350 gram sakız hammaddesi elde edilirken, bu miktarın piyasa değeri bin 600 lira olarak hesaplanıyor.
Belediye çalışanları ve vatandaşların katılımıyla düzenlenen ilk hasat töreninde konuşan İlçe Belediye Başkanı Ekrem Oran, Sakız Ağacı'na hak ettiği değeri vermek için biraraya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Dünyada sadece Çeşme ve Sakız Adası'nda yetişmekte olan ağacaın Yunanistan'ın Sakız Adası için önemli bir geçim kaynağı olduğuna işaret eden Oran, "Bu ağaç çok değerli. Aynı zamanda da hayata tutunan bir ağaç. Özünün alınması için çiziliyor. Kendini onarıyor. Dalı yere düşüyor. Kök salıp ağaç oluyor. Hatta yandığı zaman bile köklerinden yeni sürgünler çıkıyor" dedi. Oran, göreve seçildiği ilk günden itibaren itibaren tarım politikalarını destekleyeceğini ve çiftçinin yanında olacağını ilan ettiğini belirterek, "Turizmi ile anılan ve bir dünya markası olan Çeşme'mizi İzmirimiz içinde çok önemli bir ürün olan sakız ile buluşturmaktan mutluluk duyuyoruz. Ekonomik değeri olan sakız ağacını belediye çatısı altında yetiştireceğiz ve elde ettiğimiz fideleri de vatandaşlara ücretsiz dağıtacağız. İlçeyi sakız üretiminde iddialı hale getirmeyi hedefliyoruz" dedi.
BEŞ MİLYAR DOLAR GELİR
Projeye destekçisi ve sakız ağacı araştırmacısı İbrahim Topal, Sakız Adası'ndan getirilen fidelerin ilk kez 1959 yılında dikildiğini ve bugün ilçede toplam 17 bin 300 ağaç bulunduğunu söyledi. Bundan böyle meraklısına sakız ağacı hediye edilecek noktaya gelindiğini kaydeden Topal, "Sakız Adası 912 km'lik bir ada. Bunun 150- 200 km'sinde sakız üretiliyor. Gıda, kozmetik, ilaç, alkol gibi belli başlı sektörlerde 60 farklı üründe kullanılan sakızdan elde edilen katma değer 5 milyar doları buluyor. Yeni ağaçlarla Sakız Adası'ndaki ağaçlardan daha kaliteli ürün elde edilebilecek. Yılda iki kez hasatı yapılan ağaçlardan elde edilen ürün ülkemize milyar euroları kazandıracak yeni iş kolu olacak" dedi. Çeşme Belediyesi Tarım ve Hayvancılık Projeleri Sorumlusu Kazım Beyaz da ilçeyi tarımla buluşturacak projeleri devam ettireceklerini, Sakız Koyunu, Çeşme Mandalinası, Çeşme Limonu Çeşme Kavunu ile ilgili tarımsal failiyetlerin devam edeceğini belirtti.