Edirne'nin Enez ilçesine bağlı Çeribaşı köyünde yaklaşık 6 yıl önce 3 dönümlük arazide ekimine başlanan Çeribaşı Kirazı, Enez'in yeni geçim kaynaklarından biri oldu.
3 dönümle başlayan ve şimdilerde ise yaklaşık bin dönümlük ekim kapasitesine sahip Çeribaşı Kirazı, her yıl ününü daha da arttırıyor. Keşan Ticaret ve Sanayi Odası'nın da girişimleriyle tescili alınması için çalışmalarda sona gelinen Çeribaşı Kirazı, Enez'in ve bölgenin en önemli tarım ürünlerinden biri olmaya başladı.
"BÖLGEYE KİRAZ KÜLTÜRÜ OTURDU"
Enez'de 3 dönümlük arazisinde ilk kez Çeribaşı Kirazı'nı eken ve fikir sahibi olan Ahmet Karaca, Enez bölgesinde kiraz kültürünün oluştuğunu söyledi. Çeribaşı Kirazı hakkında bilgi veren Ahmet Karaca, bir kiraz ağacından 4 yılın sonunda daha iyi verim alındığını ancak bölgede henüz çok sayıda üreticinin 4 yılı doldurmadığını bu nedenle tam verimi alamadıklarını vurguladı. Karaca, kiraz üretiminin getirisi ve kazancının diğer ürünlere oranla daha iyi olduğunu ifade ederek, "Kiraz üretimi her geçen yıl daha da artıyor. Mevsimsel olarak şu anda kirazın budama mevsimi. Bu yıl yağmurların fazla yağmasıyla biraz zarar gördük. Ancak bunlar doğanın kanunudur. Ama alternatif ürün olarak kirazdan vazgeçmiş değiliz. En azından bölgeye kiraz kültürü oturdu. Meyvecilik kültürünü oturtmak zordur. İnsanların eski usul çiftçilik yapmaktan, modern çiftçiliğe yöneltmek oldukça zor ve maliyetli bir iştir.
Dolayısıyla insanlar ekonomisi el verdiği takdirde kiraz ekimine devam etmektedir. Kirazda 4 yıldan sonra verim alınmaya başlanır. Ortalama verim olarak bizim bölgemizin meyve verimi oldukça iyi durumda. Çünkü Enez'de meyveye faydalı olacak iklimsel koşullar çok uygundur. Çanakkale'de meyve olmazken bizde çok fazla meyve olur. O nedenle biz verimden memnunuz. Yıllar geçtikçe, tecrübe arttıkça daha da iyi olacak" dedi.
"KİRAZ ÜRETİMİNE DESTEK VERİLMELİ"
Bölgede yaklaşık bin dönüme yakın bir kiraz üretiminin olduğunu söyleyen Ahmet Karaca, ayrıca çilek üretiminin de devam ettiğini belirterek, "Kiraz üretimi 3 dönümle başlandı. Şu anda bin dönüme yakın kiraz arazisi var. Çilekte bu yıl güzel bir verim aldık. Çilek narin bir bitki. Bunun arttırılması konusunda çalışmalarımız var. Çileğin aile ziraatını güçlendirecek en önemli bitkilerden biri olması gerekiyor. Ancak çilek ve kiraza destekleme verilmiyor. Eğer desteklemeler verilmesi durumunda bölgede bu tür ürünlerin üretimi daha da artacaktır" şeklinde konuştu.
"SOĞUK HAVA DEPOSU İHTİYAÇ"
Yöresel anlamda Çeribaşı'nda üretilen çilek ve kirazın pazarlanmasında bir sıkıntı olmadığını aktaran Karaca, "Kiraz ve çileğin pazarlamasında yöresel anlamda bir sıkıntı yok. Ancak kurulacak bir kooperatifle satışlar daha da ileriye gidebilir. Kirazın ihracata hazırlanması çok zor. Teknik bir konu. Ayrıca bölgede ciddi bir soğuk hava deposu eksikliği var. Kirazın soğuk hava deposunda 15-20 günlük bir bekletme süremiz olursa daha kaliteli ürünü piyasaya sürebiliriz. Soğuk hava deposu konusunda bir takım çalışmalar var. Ama ne kadar sürer bilemeyiz. Sadece kiraz değil yörede üretilen tüm ürünlerde soğuk hava deposu ihtiyacı ortaya çıkıyor" dedi.
Enez halkının kirazı sevdiğini belirten Karaca, "Enez halkının yeni geçim kaynağı kiraz ve çilek olmalı" diyerek sözlerini tamamladı.
İHA