CENNET HURMASI ARAP HURMASINA RAKİP

Buharkent'in Feslek Gelenbe Mahallesi'nde yetiştirilen ve ham olarak koparıldıktan sonra olgunlaşmaya bırakılarak tüketilen cennet elması, son yıllarda kurutulmaya başlandı.

Feslek Gelenbe Mahallesi'nde tarımla uğraşan 54 yaşındaki Süleyman Yeşil, geçtiğimiz yıl kiraladığı araziden elde ettiği 16 ton cennet hurmasını, kilosu 14 liradan sattı. Ürünün iyi para ettiğini gören Yeşil, kendisine ait 12 dönüm arazisine de 460 cennet elması fidanı dikti. Yeşil, "Arap ülkelerinin hurması varsa bizim de cennet hurmamız var. Cennet hurması Arap hurmasına rakip olacak" dedi.

TÜKETİCİ HENÜZ BİLMİYOR

Uzmanlarca kalp ve damar hastalarına önerilen cennet hurmasının önümüzdeki yıllarda Arabistan hurmasına rakip olacağını söyleyen Süleyman Yeşil, ''Üretimi gittikçe artan cennet elması, eskiden fazla tüketilmezdi. Ancak son yıllarda incir gibi kurutulmuş olarak tüketilmeye başlandı. Tadı Arabistan hurmasını aratmayan milli hurmamız, market raflarında da yerini alacak ve Ramazan ayında sofraların süsü olacak" dedi.

Denizli, Buharkent, Horsunlu, Feslek Gelenbe mahallelerinde yoğun olarak yetiştirilen cennet elmasının yeşilken ağaçtan toplanıp kabuğu soyulduktan sonra kurutulduğunu ve hurma elde edildiğini ifade eden Süleyman Yeşil, geçen yıl elde ettiği 16 ton ürünü toptancıya kilosu 14 liradan sattığını söyledi. İyi para ettiğini görünce kendi arazine 460 adet fidan dikip yetiştirdiğini kaydeden Yeşil," Arabistan'ın hurması varsa bizim de cennet hurmamız var. Ülke olarak Arap ülkelerinden yılda 3 milyar dolarlık hurma ithal ediyoruz. Tüketiciyi bilinçlendirdiğimiz takdirde kendi ürünümüz olan cennet hurmasının tüketimini yaygınlaştırabiliriz. Böylece paramız da ülkemizde kalır" dedi.

ŞİFA KAYNAĞI

Cennet hurmasının, damak tadı ve besin değeri yönünden ithal Arap hurmasından çok daha verimli olduğunu kaydeden Yeşil, "Cennet hurmasının kalp ve damar hastalıklarına çok iyi geldiği biliniyor. Ayrıca damak tadı bakımından da çok daha lezzetlidir. Böyle bir ürünümüz varken bunu kullanmasını bilmememiz büyük bir eksikliktir. Üretimi yaygınlaştırıp ülke iç pazara sunmayı hedefliyoruz. Pazar sorunu yok. Toptancılar gelip alıyor" diye konuştu. Yeşil, bölgede üretimi artırarak Arap ülkelerinin hurmasına rakip olacaklarını söyledi.

Aydın Denge
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.