Kasım ayını kurak geçiren Edirne'de baraj seviyelerinin düşmesi çeltikçiyi endişelendiriyor.
Kasım ayını kurak geçiren Edirne'de baraj seviyeleri de düşerken, çeltik üreticisi de gözünü yağmura çevirdi. Tarım Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Başkan Yardımcısı ve S.S Edirne Köy Kalkınma ve Diğer Tarımsal Amaçlı Kooperatifler Birliği (Köy-Koop) Başkanı Ahmet Erken, meteorolojiden iyi haber beklediklerini söyleyen “Barajlar boş. Eski seviyelerine gelmeli. Çünkü çeltik ekim sahalarının da Mart ayında belirlenmesi gerekiyor” dedi.
Edirne Kasım'ı yağışsız geçirdi. Kurak ve sıcak geçen dönem üreticiyi de kaygılandırıyor. Köy-Koop Edirne Birliği Başkanı Ahmet Erken, “Böyle kurak giderse 2016'da ne olacağı belli değil. Yağmur bekliyoruz” dedi.
“GEÇ EKİM GÜNDEME GELEBİLİR”
Yağış yeterli seviyede olmaması halinde 2016 yılında çeltikte geç ekimin gündeme gelebileceğine dikkat çeken Erken, şöyle dedi:
Mevsimsel geçiş yaşanıyor. Bilindiği gibi küresel ısınmanın da bu kuralığa etkisi oluyor. Çeltik hasadını yaparken yağmurlar yağmıştı. Buğday ekimi bitti ve buğdaylar çıktı. Ama kuraklık devam ediyor. Mutlaka buğdaya da katkısı olması için yağmur gerekiyor. 2016 yılında baraj seviyelerinin yükselmemesi halinde bizim yine geç çeltik ekimi gündeme gelecek. Çünkü barajlar boş. Trakya'da ki barajların doluluk oranı yüzde 20'lere düştü. Eski seviyelerine gelmesi gerekir ki çeltik ekim sahalarının belirlenmesi de bir an önce Mart ayında belirlenmesi gerekiyor. Aksi takdirde Meriç Nehri'nden su çekmek durumunda kalınacak. Kurak giderse 2016'da ne olacağı belli değil. Meteoroloji'nin iyi haberlerini bekliyoruz. Mevsimsel standartlarda yağış düşmesini diliyoruz. Sadece çeltik değil, tüm yaşam etkileniyor. Bu anlamda ben çeltik üreticisi adına ortaklarımızın adına tekrar vurguluyorum.”
“SUYU HOR KULLANMAMALIYIZ”
Suyun her alanda tasarruflu kullanılması gerektiğine de vurgu yapan Erken, “Su yaşam kaynağımızdır. Her vatandaşımız suyu hor kullanmamalı, tasarruflu kullanmalı. Dünya giderek ısınıyor, yağmurlar azalıyor. Buzullar çözülüyor. Mutlaka suyu kontrollü kullanmalıyız. Her ne kadar biz vahşi sulama yapıyorsak da bunun zaman içinde zaman içinde daha dengeli olması ve farklı üretimlere dönüleceğini de zaman içinde göreceğiz. Su olmazsa hayat olmaz, ürün olmaz, bereket olmaz, yaşam olmaz. Suyu mutlaka dengeli ve kontrollü kullanmamız gerektiğini düşünüyorum. Bunu bilim adamları zaten üstüne basa basa vurguluyorlar. Biz çeltik ekiminde mutlaka suyun olması gerektiğini biliyoruz. Yağmurlara da ihtiyaç var” diye konuştu.
Hudut Gazetesi