Samsun'un pirinçteki markası Terme'de 35 bin dönüm olan çeltik ekim alanı yıllar içerisinde 15 bin dönüme kadar düştü. Bu yılki alım fiyatları çeltik ekim alanlarını biraz daha azaltacağa benziyor.
Terme Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Vedat Erikli, devletin, hasat dönemlerinde üreticiyi düşünerek, pirinç ve çeltik ithalatının kısıtlanmasını istedi. Yeni ürünü pazara indirmelerine rağmen düşük fiyattan ürün sattıklarını belirten Erikli, pirinç fiyatı ile çeltik fiyatı arasında uçuk rakamların olmasına dikkat çekti.
Erikli "Geçtiğimiz yıldan hala stoklarda pirinç var. Öte yandan teknolojinin gelişmesi ile birlikte çeltik hasadı çok kısa bir sürede yapılıyor. Yine çok kısa bir sürede de kurutma işlemi gerçekleşiyor. Bu durumda da piyasada kısa sürede aşırı bir ürün oluşuyor. Doğrudan fiyatları düşüren bir etken bu. Dolayısı ile alım yapacak tüccar nazlı davranıyor. Üretici de elindeki malını satıp paraya dönüştürmek uğruna ucuz pahalı demiyor. Zaten borç batağındaki çiftçinin 'Bu fiyata satmam' deme lüksü yok. Üretici, maliyetin altında bir fiyatla satış yapmak zorunda kalacak" dedi.
Çeltik hasadı öncesi TMO taban fiyat açıklamış olsa idi fiyatların daha yükseklerden sezona başlamış olacağını öne süren Erikli şunları söyledi; "Çeltik hasadının başında şuanda Terme'de 1,50 - 1, 55 TL olan fiyatlar hasadın ilerlemesi ile birlikte daha da düşecek. Çeltik 1 TL seviyelerini görebilir. Buna herkes hazırlıklı olsun. Tabi bu söylediğim TMO alım yapmazsa geçerli olacak. Türkiye'de çeltik fiyatları yükseldiğinde, düşürme adına dışarıdan ithal pirinç getiren TMO, fiyatlar düşükken piyasada fiyat dengesini sağlamak adına alım yapmalı. Hasat zamanı gelmiş ürünü çiftçi tarlada bırakacak değil. Ürünü tarladan kaldıracak. Devletin politikaları artık küçük çiftçiyi aradan çıkartıp tarımın büyük şirketler eli ile yapılmasına yönelmek şeklinde"
Haber Exen