Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) verilerine göre, Rize'de yetişen çay, geçen yıl 32 ülke, özerk ve serbest bölgelere satılarak Türkiye'nin çay ihracatında önemli bir artış gösterdi.
2022'de 7 milyon 919 bin 692 dolar olarak kaydedilen Rize çayı ihracatı, geçen yıl yüzde 29'luk bir artışla 10 milyon 248 bin 886 dolara ulaştı. Miktar olarak da 3 bin 134 ton olan çay dış satımı, 2023'te yüzde 5'lik bir artışla 3 bin 297 tona çıktı.
Belçika, KKTC ve ABD'nin çaya olan talebi her geçen yıl artarken, Rize'den Belçika'ya yapılan çay ihracatı Ocak-Aralık 2023'te 2 bin 21 tonla 8 milyon 48 bin 28 dolarlık gelir elde etti. Bu, miktar olarak 2022'ye göre yüzde 82, değer olarak ise yüzde 104'lük bir artışa işaret ediyor.
DKİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Türkiye'nin çay ihracatının büyük bir kısmının Rize merkezli firmalarca gerçekleştirildiğini belirtti. Gürdoğan, "Dünya piyasalarından daha fazla pay almak istiyoruz. Bu kapsamda firmalarımızın inovatif, katma değerli ve her ülkenin tüketici tercihlerine göre ürün üretimine ağırlık vermeleri önem arz ediyor." dedi.
Rize'nin çay üretim ve ihracatında potansiyel bir güç olduğunu vurgulayan Gürdoğan, "Türk Çayının İhracat Kapasitesinin Artırılması ve Sürdürülebilirliğinin Sağlanması" adlı UR-GE projesini hayata geçirdiklerini açıkladı. Gürdoğan, projenin kapsamında Japonya'ya düzenledikleri heyet programının, Türk çayının potansiyel pazarlarda etkin tanıtımını sağlamayı amaçladığını belirtti. İlerleyen günlerde çay üretim ve ihracatının daha da artacağına inandıklarını ifade etti.
aa.com.tr