ÇAPUTTAN MODERN ÇAĞA `CHAPPUTZ`

Tesadüfen izlenen bir belgesel... Bunun üzerine köyden kentlere başlayan zevkli yolculuk, güzel faydalı işler... Son zamanlarda ilgi merak ve talep uyandıran Chapputz hakkında kurucusu Yasin Sert ile konuştuk.

Kısaca bize kendinizden bahsedebilir misiniz? 

Merhabalar, ismim Yasin Sert. Boğaziçi Üniversitesi'nde Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünde 3.sınıf öğrencisiyim. Balıkesirliyim.

Okuduğunuz bölümü seçerken ne düşündünüz? Şimdi ise bir girişimcisiniz. Bölümünüzün girişimciliğinize katkısı ne oldu?

Lise eğitimim sürecinde açıkçası bölümden çok okul tercihinin önemli olduğuna inandım. Bu noktada da hedefimi Boğaziçi Üniversitesi olarak belirlemiştim. İstediğim bölüm aslında işletmeydi. Fakat puanım ona yetmeyince en azından aynı fakülte olsun seçmeli derslerimi işletmeden alırım diyerek Siyaset Bilimini tercih ettim. Şuanda da bütün seçmeli derslerimi işletmeden alıyorum. Asıl odağım bölümümden ziyade girişimcilik. Yaptığımız yoğun okumaların ve sunumların faydasını gördüğümü söyleyebilirim bu noktada. Ama okuduğum bölümden çok okuduğum üniversitenin faydasını gördüğümü söylemeliyim.

Gelenekçi tarz ile modern tarzı entegre ederek yeni bir moda yaratıyorsunuz. Sizce çağımızın gençlerinin buna ilgisi ileriki dönemlerde ne derece olur?

Şuanki kuşak maalesef geçmişten kopuk yaşıyor ama içinde bunun özlemi de var. Çünkü modern hayata maalesef kendi değerlerimizden soyutlanarak geçtik. Ama olması gereken yol bu değildi. Kendi değerlerimizle birlikte yorumlamamız gerekirdi. E tabi böyle bir süreç yaşadığımızda da hep özlem duyduk eskiye. Bu nedenden dolayı da şuan ilgi yoğun Chapputz'a, yok olan bir kültürle modern hayatı tasarımla birleştirdiği için. İleriki süreçte daha da artacağını düşünüyorum. Çünkü ürün modelleri konusunda kendimizi geliştirmeye çalışıyoruz. Yapılabilecek tüm ürünleri yaparak modern hayatta daha fazla yer almak istiyoruz. Bu da ilgiyi arttıracaktır şüphesiz. Ayrıca örnek teşkil edeceğini de düşünüyorum ileriye dair. Farklı markalar da doğacaktır geçmişi günümüze taşıyan. Bu da mutlu eder tabi beni. 

Yaptığınız çalışmalara şuan ki ilgi ve talep ne durumda? ve siz gidişattan memnun musunuz? 

Tabiki, gayet güzel geçiyor süreç. Yurtiçinden olduğu kadar yurtdışından da ulaşanlar oldu. Hatta Kanada ile ihracata da başladık müjde vermem gerekirse daha da güzel olacağına inanıyorum çünkü insanlara dokunduğunu gördüm. Hem geri dönüşüm olması, hem kadın istihdamı olması hem de yok olan bir kültürü koruyor olması markanın değerini çok farklı bir noktaya taşıyor.

Yarattığınız markanın ne kadar büyüyeceğini düşünüyorsunuz?

Bunu net olarak tahmin etmek zor tabiki ama yurtdışı ile daha iyi ilişkiler kurabildiğim takdirde büyüyeceğine inanıyorum. Çünkü biraz önce belirttiğim 3 özellik yurtdışında daha da çok benimseniyor, önemseniyor. Ayrıca sürdürülebilir moda (sustainable fashion) kavramı günümüzde çok daha önem kazanmış durumda. Chapputz da tam zamanında doğmuş gibi böyle değerlendirdiğimizde. Hem gelişen çevre bilinci hem de bizim kendimizi tasarım anlamında geliştirmemiz bu büyümeyi olumlu etkileyecektir diye düşünüyorum.

Yaşıtlarınızın pek çoğuna örnek olacak bir girişimcilikte bulundunuz. Genç girişimci olmanın avantajları ve dezavantajları nelerdir? Bizimle paylaşır mısınız? 

Genç girişimci olmanızın en büyük avantajı şüphesiz risk alabiliyor olmanız. Girişimcilikte de risk alabiliyor olmak çok önemli. Aile hayatınız yok rahat çalışma düzeniniz var böyle olunca daha çok vakit de ayırabiliyorsunuz. Ama dezavantajı ise okulda aynı başarıyı gösteremiyor olmak malesef. İkisini birlikte sağlıklı bir şekilde ilerletmek çok güç. O nedenle dersler olumsuz etkileniyor malesef.

Aljazeera ile yaptığınız röportaj sizin için büyük bir tanıtım oldu bunu nasıl başardınız?

Tamamen şans oldu diyebilirim Al Jazeera röportajı. Röportajı yaptığımız muhabir bizim okuldan mezun bir akademisyenden yüksek lisans dersi alıyor ve akademisyenle paylaşmıştım Chapputz'u. O da dersinde anlatmış. Bu şekilde bir irtibat kurmuş olduk. Çok mutlu oldum yarattığı etkiden dolayı tabi. Eskilere olan özlem bence bukadar etkili kıldı röportajı. Facebook'ta 3 milyonu aşkın bir izlenmeye ulaştı ve bir çok haber mecrasında yer aldı. Tabi bu ilgi bize bir sorumluluk yüklemedi de değil. Demekki insanlar gelişmesini bekliyor ki böyle ilgi gösteriliyor. Ben de daha çok nasıl geliştirebileceğim konusunda elimden gelen gayreti göstereceğim.

Röportaj: Tuğba Gülsever

  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.