İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı Ustaoğlu "Hastalığın görüldüğü bölgede 6 aylık bir karantina başlattık. Hastalık bugün olmayabilir ama 6 ay sonra ortaya çıkabilir" uyarısında bulundu.
Çankırı'da 9 yerleşim yerinde kuduz nedeniyle karantina uygulanmaya başlandı. Çankırı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı Nuri Ustaoğlu, İl Genel Meclisi üyelerinin talebi üzerine meclis toplantısına katılarak, il sınırlarında görülen kuduz vakaları hakkında bilgi verdi.
Müdürlük olarak tüm tedbirleri aldıklarını ifade eden Ustaoğlu, tüm personelin gerekli hassasiyeti gösterdiğini dile getirdi.
Kuduz vakalarının görüldüğü yerler hakkında bilgi veren Ustaoğlu, "Orta ilçemizde 4 yerleşim yerinde görüldü. Bunlar Karaağaç, Sakarcaören, Dodurga ve merkez yaylası. Orta'da 11 işletmede 22 hayvan etkilendi. Kurşunlu ilçemizde Dumanlı, Köpürlü ve Hocahasan köylerinde görüldü. Atkaracalar ilçemizde Çardaklı bölgesinde vakaya rastladık. Şabanözü'nde de Karamusa köyünde çıktı ama orada etkilenen bir büyükbaş olmadı, bir köpekte görüldü" dedi.
Vakaların yaban hayatından bulaştığını düşündüklerini ifade eden Ustaoğlu, "2014 yılında Ankara ve Çorum'da yoğun vakalar vardı. Ankara bunu 2 yılda ancak çözebildi. Kızılcaham'da çoktu. Biz Kızılcahamam'dan Çankırı'ya geçtiğini düşünüyoruz. Hastalığın geri dönüşü, tedavisi olmuyor. Ölen hayvanların sahiplerine devletimiz tarafından tazminat ödendi" diye konuştu.
Hastalık hakkında bilgi veren Ustaoğlu, "Genelde salya yoluyla bulaşıyor. Isırık beyne ne kadar uzaksa o kadar geç ortaya çıkıyor. Beyne ulaştığı zaman hasar yapıyor. Hastalığın ortaya çıkması bazen 6 ayı bile bulabiliyor. Bu nedenle hastalık görülen bölgede 6 aylık bir karantina başlattık. Hastalık bugün olmayabilir ama 6 ay sonra ortaya çıkabilir" ifadesini kullandı.
Hastalıkla ilgili Halk Sağlığı Müdürlüğü ile İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün çalışmayı koordineli şekilde yaptığını anlatan Ustaoğlu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının hastalığın görüldüğü bölgeyi uçakla ilaçlayacağını belirtti.
Ustaoğlu, "Tüm kedi ve köpeklerin aşısı yapıldı. Şüpheli hayvanlardan sürekli numune alınarak kontrol amacıyla laboratuvara gönderiliyoruz. Kuduz hastası olan hayvanlara gerekli işlemler yapılıyor" dedi.
Ustaoğlu, daha sonra meclis üyelerinin sorularını yanıtladı.
Radikal